Det är inte längre avgaserna som är den största miljöboven i trafiken – utan partikelutsläppen. Den slutsatsen drar EIT Urban Mobility i sin nya studie. Foto: Urban Mobility
Studie visar: Slitagepartiklar orsakar fler föroreningar än avgaser
Nyheter
22 maj 2025
Text: Eva Harrysson
En ny studie från EIT Urban Mobility, som tagits fram på initiativ av EU, visar att slitagepartiklar från bromsar, däck och vägbanor nu är den största källan till partikelföroreningar från vägtrafik.
Lösningen – enligt den slutsats som dragits av studien – är inte enbart att elektrifiera fordonsflottan. För att på allvar minska utsläppen av de små, hälsofarliga partiklarna, så kallade NNE, krävs att fler väljer kollektivtrafik framför bil. Det mest effektiva är alltså en kombination av elektrifiering och minskad biltrafik. Dessutom lyfts tekniska lösningar som lågförorenande bromsar och däck fram som kostnadseffektiva åtgärder.
Studiens resultat grundar sig främst på undersökningar som är gjorda i tätorter där mycket start och stopp ökar slitaget. Bromsslitage är, enligt ett pressmeddelande från Urban Mobility, den största källan till slitagepartiklar i stadsområden, där över 40 procent partiklarna som skapas blir luftburna. Däckslitage är också en betydande källa, även om de flesta däckpartiklar samlas i vägdammet eller sköljs in i omgivande ekosystem. Stopp-start-karaktären i stadskörning gör att båda formerna av föroreningar intensifieras.
De kommande Euro 7-standarderna kommer för första gången att införa gränser för broms- och däckslitageutsläpp – med start 2026 respektive 2028 – men i fallet med bromsarna kommer det endast att gälla nya fordon.
Studien presenterades på Internationella Transportforumets toppmöte i Leipzig och bygger på en fallstudie från London. Bakom rapporten står EIT Urban Mobility tillsammans med Transport for London och Londons stadsledning, på initiativ av EU.