För att Polisen ska kunna ta sig fram i ur och skur behövs det bra däck, med lite extra säkerhetsmarginaler. Myndigheten arbetar proaktivt med att förebygga däckincidenter och maximera framkomligheten.
– Däck är en helt avgörande faktor för att vi ska hålla oss kvar på vägen. Det är inte bara svart och runt utan däckens egenskaper har en direkt påverkan på hur väl vi kan utföra vårt arbete, säger Anders Axén, tillförordnad sektionschef för Fordonsservice inom Polisen.
Polisens första rikstäckande upphandling
Polisen har traditionellt sett upphandlat däck och däckservice utifrån sju regioner i Sverige. Konceptet gjordes nyligen om, så att upphandlingen istället görs på nationell nivå med en enda aktör.
– Vi ville ha en aktör som kunde täcka hela landet, från Malmö till Kiruna. För oss handlar det om att få en fungerande struktur för både beställningar, montering, däckhotell och logistik, säger Anna-Lena Ivarsson som är strategisk inköpare på Polisen och har varit involverad i upphandlingsarbetet.
Förra perioden vann Vianor upphandlingarna i samtliga sju regioner. När avtalet nu gjordes om visade sig däckverkstadskedjan fortsatt vara den aktör som kunde möta Polisens önskemål bäst. Den helhetslösning som nu har avtalats omfattar åter igen både däck och däckservice.
– Däcken på våra bilar måste klara höga hastigheter och tuffa situationer. Flera liknande aktörer presenterade upplägg, men Vianors var det mest attraktiva. Deras erbjudande var också mest prisvärt, trots att alla anbud utgick från samma mängd däck med hög kvalitet. Att vi har kunnat välja en aktör som garanterar säkerhet till ett bra pris är positivt även för skattebetalarna, säger Anna-Lena.
Vintertid använder Polisen dubbdäck i vissa regioner och dubbfria vinterdäck i andra. Valet av däckfabrikat styrs av ett antal noggrant framtagna kriterier. Polisen har själva testat och rangordnat olika däck i samma dimensioner för att se vilka varumärken som möter kraven bäst.
– Några kriterier vi har tittat på är stabilitet, bromsförmåga och lasttålighet. Det är också fördelaktigt om däcken är slittåliga och har lågt rullmotstånd, säger Anders.
Premium – men vad betyder det?
Att Polisen använder däck av hög kvalitet är självklart. Men att definiera "premium" är inte helt enkelt.
– Begreppet ”premiumdäck” är knepigt. Frågar man branschen så finns det väldigt mycket som sägs vara premium, men det finns ingen tydlig definition. Därför har vi satt våra egna minimikrav, berättar Anders.
Några säkerhetsmarginaler Polisen har valt att ta till är att däcken inte får vara äldre än 18 månader vid montering, samt att alla däck ska bytas minst 2 millimeter innan den lagliga gränsen. Det innebär att sommardäcken byts vid 3,6 millimeter och vinterdäcken vid 5 millimeter.
– Att vi byter tidigt är en säkerhetsfråga. Däcken får inte heller vara för slitna eller mer än sex år gamla när vi kör på dem, säger Anders.
Plan B – alltid redo
Med en fordonsflotta som växer för varje år och bilar som kan rulla över 14 000 mil årligen är Polisens däckförbrukning enorm. Ändå är målet alltid att leverera maximal säkerhet, även i oförutsedda lägen.
– Vi har alltid en plan B. Om en däcktillverkare inte kan leverera måste vi ha rangordnat andra alternativ. Det lärde vi oss under pandemin och kriget i Ukraina. Då var det brist på vissa däck, men tack vare våra egna lager och hjälp från Vianor klarade vi situationen, berättar Anders.
Hög kompetens krävs – inga tappade hjul
För att få serva Polisens bilar ställs hårda krav på verkstäderna. Det handlar inte bara om att montera rätt däck, det ska också göras på rätt sätt.
– Vi kräver hög kompetens. Verkstäderna ska veta vad de gör. De måste använda momentnyckel, annars är det risk att vi tappar hjul och det får bara inte hända. Verkstäderna vi jobbar med ska också vara anslutna till Svensk Däckåtervinning, säger Anna-Lena.
Alla däck som monteras av går till återvinning. Diskussioner har förts om att sälja vidare begagnade däck för att maximera resursutnyttjandet, men förslaget har avfärdats på grund av risken för att de hamnar på svarta marknaden.
Säkerhet på vägen – varje dag
Att kontrollera däcken på sina fordon är en självklar del av Polisens vardag. Varje förare ska utföra kontroll före körning och Vianor besiktar däcken två gånger per år. Däcken kontrolleras också när fordonen lämnas in på service.
– Vi litar på att våra medarbetare gör sina kontroller. Behöver det fyllas på luft eller annat så fixar vi det. Vi har också däcktrycksövervakning i bilarna som varnar om lufttrycket är fel, berättar Anders.
– Många av våra fordon är fyrhjulsdrivna. I kombination med bra däck med rätt mönsterdjup tar vi oss fram nästan överallt. Och skulle snön komma tillbaka efter ett byte till sommardäck så byter vi igen, tillägger han.
Tycker ni att det bör införas särskilda lagkrav för utryckningsfordon när det kommer till däckhantering?
– Vi har satt egna krav som är tuffare än lagen, så för vår del behövs det inga nya lagkrav. Det ansvaret har vi redan tagit själva. Om det vore lämpligt inom andra utryckningsverksamheter kan jag inte uttala mig om, säger Anders.
Fakta/Polisens däckstrategi i korthet
Avtal: Nationellt däckavtal tecknades nyligen med Vianor. Gäller i max 4 år.
Däcktyper: Sommardäck, dubbade och odubbade vinterdäck. Fabrikat ska väljas utifrån tillgänglighet enligt en rangordning gjord av Polisen, baserad på testresultat.
Utökade däckkrav: Däck får vara max 18 månader gamla när de monteras på. Maxåldern för ett däck är 6 år. Lägsta tillåtna mönsterdjup är 3,6 millimeter för sommardäck och 5 millimeter för vinterdäck. Däcktrycksövervakning ska användas i samtliga fordon.
Däckåtervinning: Alla uttjänta däck återvinns, inga säljs vidare.
Det här reportaget finns också att läsa i Däcksnack nummer 3 2025.