Att ha egna chaufförer och fordon är ovanligt inom byggmaterialhandeln, men enligt Derome är det en stor fördel. Företagets logistikchef Tobias Espmark menar att det ger stora möjligheter att arbeta med förbättringar internt, samtidigt som det stärker bolaget att ha egna anställda i alla led.
– Deromeandan genomsyrar alla delar av vår verksamhet. Utan helhetstänket hade vi aldrig kunnat genomföra det eco-drivingprojekt vi nu är så stolta över. Förarna har gjort ett otroligt jobb och återigen bevisat att det går att göra skillnad bara man vill, säger han.
Projektet initierades i april 2024. Det började med att Tobias ville ta fram en handlingsplan för hur företaget skulle minska sina utsläpp.
– Vi har nästan 100 lastbilar i vår flotta. Varje år arbetar vi för att bli lite vassare. Sedan flera år tillbaka kör vi med HVO och vi planerar också alla färdrutter på centralt håll för att maximera fyllnadsgraden i bilarna och samköra så mycket det går, säger Tobias och fortsätter:
– Att sätta mål om att minska bränsleförbrukningen är enkelt, att faktiskt lyckas är svårt. När planeringen inför 2024 satte igång ville jag ta fram en handlingsplan för hur vi skulle nå årets mål om att få ner bränsleförbrukningen med 5 procent.
Målmedveten hörde han av sig till leverantörerna av lastbilarna för att se om de hade någon kunskap att dela med sig av. Scania och Volvo kom snabbt med idéer.
– Vi kom överens om att testa att ge chaufförerna utbildning och redskap för att följa sin förbrukning. De skulle lära sig att köra så miljövänligt som möjligt genom att bland annat anpassa sig efter topografi och minimera tomgångskörning, säger Tobias.
Resultatet blev en imponerande minskning av bränsleförbrukningen med 6,9 procent utslaget över året. Räknat från projektstart i april till sista december hamnade snittet ännu högre, på 8,9 procent. Totalt sparade koncernen in 90 kubikmeter bränsle, vilket motsvarar cirka 25 000 körda mil.
Att förändra beteenden
Hur man kör har bevisligen stor inverkan på hur mycket bränsle som går åt, men att få människor att ändra sina vanor och beteenden är inte alltid lätt. Tobias Espmark tror att det finns flera anledningar till att eco-drivingupplägget de valde blev så lyckat.
– Våra förare har gillat att tydligt kunna se att deras handlingar gör skillnad. Många har tyckt att det känns fint att vara med och bidra och upplevt en större stolthet över sitt yrke. Andra har motiverats av att tävla med varandra.
Redan de första månaderna hade fler av chaufförerna gått från B- eller C-nivå till att bli toppchaufförer i Sverige. En av Deromes unga förare ligger numera i topp bland alla Scaniabilschaufförer i landet.
– Det är underbart att se förarnas engagemang. Systemet genererar data på individnivå och det blir förstås också något de kan använda vid medarbetarsamtal. De som kör bra och effektivt ska uppmuntras, säger Tobias.
Ni har också påbörjat ett tillsynsprogram, där era förare får vara med och kontrollera bilarna för att förhoppningsvis minska kostnaderna för reparationer och underhåll. Hur har det projektet gått?
– Det går bra. Vi drog igång det samtidigt som eco-drivingprojektet och har nu fått in en rutin där varje förare kontrollerar sitt fordon tillsammans med sin distributionschef en gång i månaden. Regelbundna kontroller är ett sätt att arbeta proaktivt och minska underhållskostnader. Vi har räknat med att lägga mer pengar på förebyggande arbete den närmsta tiden, för att förhoppningsvis kunna minska utgifterna över tid, säger Tobias.
En del av det förebyggande arbetet är att företaget har tagit ett större helhetsgrepp kring däcken på sina fordon. I samband med att eco-drivingprojektet och tillsynsprogrammet drog igång utökades kontrollrutinerna kring däcken till daglig kontroll genomförd av chaufförerna, en större veckokontroll, en mer omfattande månadskontroll som chaufförerna gör tillsammans med närmsta chef utifrån 35 punkter och halvårskontroller genomförda av däckpartnern Euromaster. Lufttrycket kontrolleras av Euromaster, samt vid behov om tryckförlust misstänks. Hittills används inget tekniskt system för däcktrycksövervakning.
Mönsterskärning förlänger däckens liv
2024 började Derome också att mönsterskära däck genom Euromaster. Emil Antonsson, transportchef på Derome, har varit inblandad i den satsningen.
– Hållbarhet handlar om att nyttja alla resurser så gott det går. Att förlänga livslängden på däcken sparar på naturen samtidigt som vi sparar in en liten peng på att slippa köpa nya däck innan de vi har är slut, säger han.
Under året mönsterskars cirka 70 av kedjans däck. 2025 hoppas de att siffran dubbleras.
– Många bäckar små, säger Emil Antonsson. Självklart är vi också noggranna med att använda däck av hög kvalitet. Vi kör premium-vinterdäck året runt. De som har mindre mönsterdjup kvar kan användas under sommarhalvåret.
För att ett däck ska kunna mönsterskäras behöver det finnas tillräckligt med gummi kvar i slitbanan för att kunna skära nya spår. Vissa däck är mer lämpliga att mönsterskära än andra. Ett mönsterskuret däck har ofta lägre rullmotstånd än ett icke mönsterskuret.
– Det är roligt att det finns så många innovativa sätt att både öka hållbarheten och minska sina löpande kostnader. Lågkonjunkturen har varit positiv på så sätt att den har gett större anledning och möjlighet att titta närmare på vilka besparingar som går att göra, sammanfattar Emil Antonsson.
Det här reportaget finns också att läsa i Däcksnack nummer 2 2025.