Att laga en skadad fälg istället för att behöva kassera och köpa nytt har många fördelar. Framför allt är det billigare och bättre för miljön. Joakim Mörlin, vd på Smart Fälgrenovering, berättar att de ekonomiska fördelarna har lett till en ökad efterfrågan och ett generellt ökat intresse för renoverings- och reparationstjänster.
– Medvetenheten om att fälgar går att laga har ökat. Den vanligaste tjänsten vi utför är renovering av kantstötta fälgar som har skrapat i en trottoarkant eller liknande. Vi svetsar även lättare sprickor och riktar fälgar efter slag för att få tillbaka den runda formen, säger han.
För några år sedan började priset på nya fälgar att stiga kraftigt. Prisbilden blev markant högre på originalfälgar, men även på eftermarknadsprodukter. Samtidigt som priserna steg började också många tillverkare att minska tiden då deras kollektioner var tillgängliga, vilket skapade en situation där bilägare som skadade en fälg behövde köpa fyra nya istället för en för att få en matchande uppsättning.
– Tillverkarna skapade ett pressat läge för konsumenterna och i det tomrum som uppstod blev fälgrenovering ett attraktivt alternativ. Vi på Smart Fälgrenovering är glada över att ha domänen fälgrenovering.se. Den lockar många besökare, säger Mörlin.
Processen vid en renovering kan kokas ner till fyra steg. Först görs en omfattande rengöring, sedan sandvattenblästras fälgen. Därefter repareras skadan på fälgen genom svarvning, svetsning och/eller spackling. I det sista steget lackas fälgen om.
Var går gränsen för vilka skador som går att laga?
– När det kommer till kantstötta fälgar går det mesta renovera och få tillbaka till nyskick. Denna typ av skada är nästan uteslutande kosmetisk och har ingen påverkan på fälgens hållfasthet. När det kommer till svetsning är vi däremot ganska konservativa gällande vad vi väljer att laga. Säkerheten kommer först och finns den minsta oro att fälgen är i för dåligt skick kommer vi inte att renovera den, säger Mörlin.
Undersökningar visar att hållfastheten i en fälg kan påverkas vid en renovering. Vad gör ni för att garantera att renoverade fälgar från er är säkra att köra med?
– När vi renoverar en kantstött fälg är påverkan på fälgen minimal. Åtgärden är kosmetisk och påverkar inte hållfastheten. Renoverar vi en ”Diamond Cut”-fälg svarvar vi aldrig mer än 1 millimeter för att få bort skadan. Skulle skadan vara djupare än det svetsar vi för att fylla ut. Då stärker vi upp fälgen och för att hålla en minimal påverkan på fälgens hållfasthet. När det kommer till hellackade aluminiumfälgar spacklar vi igen mindre skador och slipar fälgen för att få bort ojämnheter. Även på denna typ av fälg svetsar vi djupare skador, säger Mörlin och fortsätter:
– Alla arbetsmoment vi gör är kontrollerade för att säkerställa att det vi släpper ifrån oss är säkert att köra med. Vi utför även stickprover för att säkerställa att vi efterlever den höga standard som vi är kända för. Underhåll och service på de maskiner och den utrustning vi arbetar med är också en viktig del i vårt säkerhetsarbete.
Hur påverkas garantin på fälgar som renoveras?
– Hos en del tillverkare upphör garantin vid en renovering, även om det bara rör sig om lagning av kosmetiska skador i lacken. Vi känner oss trygga med den kvalitet vi levererar och ger därför sex månaders garanti på alla fälgar vi renoverar. Ett kvitto är att vi arbetar löpande med återförsäljare av bland annat Mercedes, Audi, BMW, Volvo och Porsche, säger Mörlin.
Det här reportaget finns också att läsa i Däcksnack nummer 2 2025.