En verksamhet är aldrig starkare än sin svagaste punkt. Att dess personal har grundläggande brandkunskap är därför av yttersta vikt.
– Om det börjar att brinna ska man vara förberedd och kunna släcka snabbt. Hur däckverkstadspersonalen agerar är avgörande vid eventuell brand. Deras insats är det allra viktigaste, eftersom brandkåren ofta tar för lång tid på sig att komma på plats. Rätt kunskap kan rädda liv, säger Torbjörn Jonasson, vice vd på SeQRus Brand & Utrymningsteknik AB.
Han har hjälpt flera däckverkstäder att ta tag i sitt brandskyddsarbete. Däribland Nibble Däck & Bilservice och Däckspecialisternas Service AB. Enligt Torbjörn utgörs de största brandriskerna i däckverkstäder av elektriska fel, heta arbeten och arbeten med maskin med eventuell gnistbildning. För att minimera riskerna krävs regelbunden tillsyn och att säkerhetsföreskrifter följs.
– Sedan är det tyvärr ganska vanligt med anlagda bränder, vilket förstås är svårare att skydda sig mot. Jag uppmanar alltid däckverkstäder till att försvåra sådant så långt det går. Se till att ha ett säkert skalskydd, minimera mängden antändligt material utanför verkstaden och om det behövs – sätt upp kameror, säger Torbjörn Jonasson.
Under sina brandskyddsutbildningar lär han bland annat ut förebyggande åtgärder och livräddning.
– Med en tydlig plan för sitt brandskyddsarbete, tydligt markerade utrymningsvägar, rätt typ av släckningsutrustning och utbildad personal klarar man sig ganska långt. Sedan gäller det att följa upp och dokumentera sitt brandskyddsarbete, säger han och fortsätter:
– Jag rekommenderar alla däckverkstäder att kontakta sina försäkringsbolag och se vad de kräver, samt vilken ersättning de kan ge när det förs ett bra brandskyddsarbete. Är man duktig på att minimera riskerna blir även försäkringsbolagen vinnare och det bör återspeglas i försäkringskostnaderna.
Kom i gång med ert brandskyddsarbete:
- Kontakta ert försäkringsbolag och kom överens om vilka krav som ställs på verksamheten.
- Beställ en brandbesiktning på plats.
- Gör upp en handlingsplan och en årsplan för vad som ska ske och när.
- Dokumentera allt som görs inom brandskyddet, helst digitalt så att informationen finns kvar även om verkstaden skulle brinna ner.
- Utbilda personalen i brandskydd och arbeta förebyggande för att minimera riskerna.
- Rapportera eventuella fel eller skador så att de kan åtgärdas så fort som möjligt.
- Ta reda på hur ert brandlarm låter och fungerar, samt hur brandsläckningsutrustningen ska hanteras.
- Säkerställ att alla utrymningsvägar är fria och lätta att öppna.
- Informera samtlig personal om var den gemensamma återsamlingsplatsen är.
Lagen om skydd mot olyckor:
”Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand”.