Marcus Woxneborn, försäljningschef eftermarknad på Broson Wheels, gästar Däckpodden i säsong 2 avsnitt 5.

Marcus Woxneborn och Däckpoddens programledare Jonna Jansson diskuterar optimering av däckanvändning inom industrin.

Broson Wheels arbetar för att öka lönsamheten inom industrin

Utbildning

Tid är pengar inom industrin och med rätt däck och medveten körning går det att öka både lönsamhet och effektivitet. Det vet Marcus Woxneborn, försäljningschef eftermarknad på Broson Wheels, som gästar Däckpodden för att berätta om hur företaget arbetar för att optimera däckanvändning inom industrin.

Familjeföretaget Broson Wheels är en av Sveriges ledande leverantörer av däck och fälg till långsamtgående Off Highway-fordon. De har bland annat ett stort utbud av massiva däck och ett unikt tjänsteerbjudande inom fälgskifte för truckar.

–Vi arbetar för att effektivisera industrin och hjälpa våra kunder att bli mer lönsamma. Massiva däck har betydligt längre livslängd än luftfyllda däck och sparar därför på både plånbok och miljö. Dessutom undviker man punktering med massiva däck, vilket också minimerar risken för stillestånd, säger Marcus Woxneborn.

Att minimera stilleståndstid är centralt inom industrin. För att möta behovet av kontinuitet har Broson Wheels utvecklat ett system för fälgbyte för truckar, som de säljer till däckverkstäder.

– För att kunna byta fälg på en truck behövs en press och det är något de flesta däckverkstäderna i Sverige saknar. I de fallen behöver trucken ställas av från produktion medan hjulen monteras av och skickas till oss eller någon annan aktör för fälgskifte och sedan skickas tillbaka. Den processen tar vanligtvis tre dagar, förklarar Marcus och fortsätter:

– I vårt fälgbytessystem monterar vi i stället nya noggrant utvalda hjul på vår anläggning i Vårgårda, som vi sedan skickar ut till vår återförsäljare. När denne sedan har bestämt tid och dag för skifte med kunden så åker de ut och skiftar hjulen. Skiftet tar bara cirka 20 minuter, vilket innebär minimal stilleståndstid för trucken. Systemet är särskilt utformat för truckar med massiva däck eftersom de skiftena sällan är akuta, men behöver ske på kort tid.

En stor del av Broson Wheels verksamhet går också ut på att hjälpa kunder att välja rätt däck. Rådgivning kan både ges på distans och ute hos kund. Vid fysiska besök kan också en typ av köranalys göras.

– Vi besöker gärna kunder tillsammans med våra återförsäljare och använder då intervjuunderlag, beräkningsprogram och LCC-kalkyler för att se till att verksamheterna har de bäst lämpade däcken. När vi väl är ute på plats ger vi också råd kring hur man kan köra smartare för att förlänga livslängden på sina däck, säger Marcus.

I avsnitt fem av Däckpoddens andra säsong berättar Marcus mer om företagets tjänsteerbjudanden och hur industrier kan bli mer lönsamma genom att välja rätt däck. Lyssna direkt HÄR eller när du vill i din podcast-app!

Annons:
Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår