"Det finns alltid personer som är villiga att lägga pengar på att ha exklusiva fälgar och ser bilen som en identitetsgrej, på samma sätt som en dyr klocka eller handväska", säger Richard Lundqvist, vd på OCL Brorssons.

Original- eller eftermarknadsfälg?

Utbildning

Allt fler biltillverkare strävar efter att erbjuda vinterhjul som en del av bilens originalutbud, något som ritar om kartan för aktörer på eftermarknaden. I avsnitt tre av Däckpoddens andra säsong berättar Richard Lundqvist, vd på OCL Brorssons, om de utmaningar som utvecklingen medför.

Fälgmarknaden har länge varit uppdelad så att biltillverkare har dominerat originalutrustningen på sommarsidan, medan eftermarknaden har fokuserat på vinterhjul. När allt fler biltillverkare nu tar sig in även på vintersidan har spelplanen börjat att ritas om. På OCL Brorssons, distributör av eftermarknadsfälgar, följer man utvecklingen noggrant.

– Majoriteten av vår försäljning utgörs av fälgar till vinterhjul och det skulle självklart begränsa vår marknad om utvecklingen gick mer mot OE. Samtidigt är vi som bolag en del av OE-affären idag genom vår spridning på den svenska marknaden. Vi ser att nytänkande i den traditionella däck- och gummifackhandeln kommer fortsätta att ge resultat, säger Richard Lundqvist, vd.

Så gott som alla bilar som säljs i Sverige ska användas på vintern, så marknaden är ganska stor. Richard berättar att tillvägagångssättet för att köpa vinterhjul skiljer sig från person till person.

– Vanor och historia spelar ofta stor roll i valet. Fälgar är sällanköpsprodukter och den som ska köpa nya vänder sig ofta till det ställe de senast köpte sina fälgar på. Sedan finns det alltid personer som är villiga att lägga pengar på att ha exklusiva fälgar och ser bilen som en identitetsgrej, på samma sätt som en dyr klocka eller handväska. Vi på OCL har applikationer till alla bilar, samt OE-kvalitet, god lagerhållning och snabba leveranser. Jag vågar påstå att vårt stora urval av designer och storlekar gör oss till ett alternativ till OE för de flesta.

I Däckpodden diskuteras omfattningen av omställningen ytterligare, samt hur den kommer att påverka branschen framöver och vad enskilda aktörer kan göra för att behålla sina marknadsandelar. Avsnittet finns där poddar finns. Du hittar det enkelt här.

Annons:
Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår