Enlig statistik från TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) så är var tredje elev på landets transportutbildningar en kvinna.

Fler tjejer söker sig till transport- och fordonsprogram på gymnasiet

Utbildning

Allt fler tjejer söker till diverse olika fordon- och transportlinjer runt om på landets gymnasieskolor. Däcksnack har pratat med Sundsvalls Gymnasium som är en av skolorna i landet som har högst antal tjejer på deras transport- och fordonslinje.

Enlig statistik från TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) så är var tredje elev på landets transportutbildningar en kvinna. På fordon- och transportprogrammet på Sundsvalls Gymnasium är det totalt 63 tjejer och 114 killar på fordon- och transportlinjen. Nils Boija är programsamordnare för programmet och berättar att det handlar om konkurrens i betygen.

Fordon- och transportprogrammet har blivit väldigt populärt, vi har ungefär 100 sökande och 64 platser. Eleverna konkurrerar på betyg, och i många fall har tjejerna lite bättre betyg, så de konkurrerar helt enkelt bort killarna. Fortsätter den trenden så kommer antalet tjejer på transportprogrammet överstiga antalet grabbar nu till hösten. 

Första året läser alla samma program och i årskurs två får de söka in till den inriktning de vill fortsätta läsa. De olika inriktningarna är personbil, lastbil och mobila maskiner, karosseri och lackering, och transport, där inriktningen transport är den som är mest populär. 

Johanna Amrén jobbar nu som lärare i fordonsteknik och gick själv på transport- och fordonsprogrammet på Sundsvalls Gymnasium.

Då var vi enbart fem tjejer, så det har ökat markant genom åren. Särskilt de senaste fyra åren, vilket är jättekul!

Det höga trycket på transport- och fordonslinjen på Sundsvalls Gymnasium tror Nils kan bero på att många av eleverna bor på landsbygden. 
Många är uppvuxna med jordbruk, har syskon och föräldrar som har maskiner, timmerbilar och traktorer och har på så sätt skaffat sig ett intresse för maskiner. Det behöver inte vara så, men det kan vara en anledning till att det är högt tryck på dessa program här. 

En anledning till att fler tjejer söker sig till fordonsbranschen berättar Nils kan vara att det är fler kvinnor i fordonsbranschen som syns alltmer och uppmuntrar fler unga tjejer att söka sig till branschen.

Det är exempelvis program på tv där många kvinnor i branschen syns, programmet ”Svenska truckers” exempelvis. Vi är lite malliga över att det är många tjejer som söker sig till oss. Vi uppmuntrar dem till att vara med på skolmässor och när årskurs 9 kommer och besöker oss inför gymnasieval. Det gör vi för att tjejer ser att det även är många tjejer som läser transport- och fordonsprogrammet och själva blir suga på att söka.

Sundsvalls Gymnasium anordnar ”prova-på-kvällar” för tjejer som ska söka gymnasium där de får prova på olika praktiska saker som kan ingå i programmet.  

De får varsin overall och får prova på att skruva lite. Vi berättar om våra olika linjer och vilka jobbmöjligheter det finns. Det är en satsning vi tänker fortsätta köra på, säger Nils. 

En karriär inom fordonsbranschen kan innebära mycket mer än att mecka med bilar eller köra stora fordon, något Nils menar är viktigt att lyfta fram till eleverna.

Vi pratar mycket med eleverna om olika yrkesutgångar. Det är många yrken som kräver att man har god kännedom om hur fordon funkar. Man kan exempelvis jobba som servicerådgivare, kundmottagare, på försäkringsbolag eller i butik där man säljer bildelar. Det finns många yrken i branschen som inte enbart innebär är att stå och skruva, och det försöker vi nå ut med till eleverna. Det är även viktigt att eleverna vet att man kan läsa högskoleförberedande kurser och ha möjlighet att plugga vidare på universitet.

Ella Pettersson och Magnus Nordbö läser fösta året på transport- och fordonslinjen på Sundsvalls gymnasium.

Jag valde att läsa programmet för att min bror gjorde det och var nöjd med det, och sen har jag alltid haft ett intresse för maskiner, säger Magnus. 

Vi är fem tjejer i min klass, sen finns det många tjejer i andra klasser också. Jag tror att det blir mer tjejer i branschen framöver, vilket känns roligt. Många tjejer vågar även söka en mer ”manlig” utbildning nu när man vet att man inte kommer vara den enda tjejen där. Jag vill köra lastbil så nästa termin ska jag gå transportlinjen, säger Ella.

Annons:
Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår