Per Linder, produktchef på Continental, och hans kollega Mattias Palmgren, produktexpert, gästar Däckpoddens säsongspremiär och pratar om däck till elbilar.

Continental utformar däck som passar både elbilar och konventionella bilar

Utbildning

Vad skiljer egentligen mellan däck till elbilar och däck till fossildrivna bilar? Inte så mycket, om man frågar Mattias Palmgren och Per Linder på Continental. I premiäravsnittet av Däckpoddens andra säsong hör vi dem berätta om Continentals val att avstå trenden att döpa sina däck till EV-däck, för att visa att däcken lämpar sig för alla typer av bilar.

– Vissa däckegenskaper är mer tilltalande när man har en elbil, men samma egenskaper är också fördelaktiga till traditionella bilar, säger Mattias Palmgren, produktexpert.

Antalet el- och hybridbilar i Sverige väntas fyrdubblas till 2030, för att då utgöra ungefär hälften av landets fordonsflotta. Att många däcktillverkare väljer att marknadsföra däck speciellt riktade till denna typ av fordon är därför inte konstigt.

– Att kalla sina däck EV-däck är ett kommunikativt val som görs för att på ett enkelt sätt åskådliggöra att man har däck till elbilar, säger Per Linder, produktchef, och fortsätter:

– Vi på Continental har dock valt att utveckla samtliga av våra däckmönster i stället. Det betyder att vi ger våra kunder samma frihet när det gäller elbilar som vanliga bilar, där de antingen kan välja däck som matchar bilens egenskaper eller gå efter sina egna preferenser, oavsett om det handlar om optimerad räckvidd, sportighet, komfort eller lång livslängd.

I Däckpodden berättar Per att Continental har utvecklat däck till elbilar i över 10 år och att det är tack vare den långa erfarenheten och expertisen som de kan tillverka däck som fungerar lika bra till elbilar som till bilar med förbränningsmotorer.

– Vårt arbete med att göra däck kompatibla till alla typer av bilar sänker även CO2-utsläppen på vanliga bilar, då de flesta av däckinnovationerna vi tar fram har sänkt rullmotstånd. Man får inte glömma bort de vanliga bilarna i klimatdebatten. De står fortfarande för en stor andel av marknaden, säger han.

De egenskaper som främst premieras vid utvecklingen av elbilsdäck är rullmotstånd, däckbuller och lastkapacitet. Mattias Palmgren förklarar detta närmare.

– Elbilar har relativt kort räckvidd jämfört med traditionella bilar, vilket gör lågt rullmotstånd till en viktig däckegenskap. Hela 20 procent av bilens totala motstånd påverkas faktiskt av däcken, så här är det värt att lägga en del krut, säger han och fortsätter:

– Avsaknaden av motorljud i elbilar innebär också att ljudet från däcken blir mer framträdande i kupén. Att reducera detta ljud är ännu en något som är viktigt för många elbilsägare. Inte att förglömma är också att batteriet i en elbil väger mycket, så det är viktigt att däcken är robusta med bra hållfasthet, avslutar han.

Mer om elbilsdäck, Continentals syn på däckutvecklingen de närmsta åren och de bieffekter den snabba ökningen av elbilar kan medföra hör du i det första avsnittet av Däckpodden säsong 2. Du hittar det HÄR och överallt där poddar finns!

Annons:
Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår