I ett nytt avsnitt av Däckpodden berättar Däckteams vd Martin Tillsten om de största utmaningarna för däckverkstäder idag och i framtiden.

"Att vara gummigubbe eller gummigumma är mycket mer komplext idag än vad det var för 7-8 år sedan", säger Martin Tillsten.

Däckteam om däckverkstädernas största utmaningar

Utbildning

Däckteam är en av Sveriges ledande däckverkstadskedjor med drygt 160 medlemmar runtom i landet. I ett nytt avsnitt av Däckpodden berättar deras vd Martin Tillsten om hur kedjan har tagit sig igenom de senaste årens utmaningar och vilka de ser som de största utmaningarna framåt, både för dem och för däckverkstäder generellt.

Det är en solig höstdag när Däckpoddens programledare Jonna Jansson besöker Däckteams regionmöte i Sundsvall. Efter att ha suttit med under en genomgång av kedjans nya grafiska profil beger sig hon och Martin Tillsten till poddstudion för att prata om däckverkstädernas största utmaningar.

– Som du nyss fick se så har vi uppdaterat vårt varumärke en aning inför vintersäsongen. Det känns bra att starta om lite efter de annorlunda tiderna som har varit, med pandemi, krig och konjunktursvängningar. Sveriges ekonomi har inte riktigt hämtat sig ännu, men vi som kedja har ändå klarat oss bra. Att tillhöra en kedja är en styrka när det blåser runt knutarna, säger Tillsten.

Precis som alla andra så behöver även däckverkstäder anpassa sig efter samhällsförändringar. Restriktionerna under pandemin skapade utmaningar gällande kundkontakt vid däckskifte och sanktionerna i samband med Ukraina-kriget försvårade tillgången på däck. Samtidigt har utvecklingen gått framåt, elektrifieringen ökat och originalmontering blivit allt vanligare. I takt med att dimensionsfloran nu ökar skapas en del logistiska utmaningar.

– Att vara gummigubbe eller gummigumma är mycket mer komplext idag än vad det var för 7-8 år sedan. Den kanske största utmaningen rent arbetstekniskt är att floran av däckdimensioner har ökat och att många hjul har blivit både större och tyngre, vilket har gjort själva skiftesmomentet mer utmanande. Stressen under vårens skiftestid är en annan ständig utmaning. Jag förstår inte hur vi inte kan få till en ändring där, när landet är så avlångt, säger Tillsten.

I Däckpodden berättar Tillsten att medlemmarna i Däckteam har ett brett utbud av varumärken att välja mellan, eftersom kedjan inte ägs av någon specifik leverantör. Urvalet skiljer sig åt över landet men fokus ligger alltid på säkerhet, så också under rådande lågkonjunktur.

– Däck finns till för att ta fordonet från punkt A till B på ett säkert sätt. Folk vill generellt sett inte kompromissa med däcken. Allra helst inte på vintern då väglaget är extra utmanande, säger han.

Lyssna på avsnittet Däckverkstädernas största utmaningar för att höra om ytterligare utmaningar som Däckteam har identifierat för framtiden. Till avsnittet

Annons:
Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår