En del av Pirellis fabrik i Turin är helt robotiserad, där robotar samarbetar i däckproduktionen.

I Pirellis fabrik däckar aldrig robotarna

Teknik

DäckDebatt har besökt Pirellis fabrik i Settimo utanför Turin. Här produceras 4 miljoner däck per år. Tillverkningen är i hög grad robotiserad och digitaliserad.

TEXT HENRIK NYGÅRD FOTO PIRELLI

Fabriken, som är Pirellis mest moderna och tekniskt utvecklade, bildades genom en sammanslagning av två tidigare fabriker i Turin. Den nuvarande tillverkningsanläggningen täcker en yta av 250 000 kvadratmeter och består av tre delar. Här produceras en stor del av företagets mest avancerade däck, exempelvis P Zero men även SUV-däck och vinterdäck. Hit har Pirelli också förlagt forskning och utveckling.
I den robotiserade delen av fabriken tillverkas däck i dimensionerna 19 till 23 tum. Här finns också möjlighet att ta fram små serier.
Tillverkningen i fabriken startades 2010. Däcken till F1 framställs visserligen i en annan fabrik, men en stor del av utvecklingen av F1-däcken sker i Turin.
I Milano hittar vi Pirellis stora R&D- avdelningen i Milano, som jobbar tillsammans med den forskning och utveckling som bedrivs direkt i fabriken i Settimo.

 

Annons:
Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår