Alla vill ha Koenigseggs fälgar. Men vill du lägga vantarna på dem får du slanta upp en miljon kronor.

Koenigseggs fälgar blir dina för en miljon

Teknik

Ett par nya heta fälgar skulle vi väl alla vilja ha av tomten i julklapp. Men är du beredd att betala en miljon kronor för en uppsättning?

Så mycket kostar de handtillverkade kolfiberfälgarna från Composite Design till de svenska supersportbilarna Koeniggsegg. På Däckbranschdagen berättade Fredrik Wettermark från Composite Design om företagets fälgtillverkning. Den stora fördelen med kolfiber jämfört med aluminium är viktbesparingen. En 20x12,5-tumsfälg till Koenigsegg väger drygt 7 kilo, jämfört med 12 kg för motsvarande fälg i aluminium.
— Vi handtillverkar fälgarna till Koenigsegg och det tar cirka en vecka. Men om några år räknar vi med att kunna starta maskintillverkning och då sjunker kostnaden drastiskt, säger Fredrik Wettermark.

Han spår att maskintillverkade kolfiberfälgar på sikt kan kosta cirka 20 000 kronor och då kan de på allvar förstås bli en julklapp till kräsna bilförare.
Ett problem vid masstillverkning är att fälgarna inte kan återbrukas fullt ut. Vid tillverkningen läggs kolfibern på i långa strängar, som att de vävs. Därefter härdas de i en autoklav. När fälgarna återbrukas huggs de sönder i mindre bitar. Det medför att kolfibersträngarna bryts av och inte kan användas till nya fälgar.
— Däremot kan vi förstås tillverka andra kolfiberprodukter av materialet, säger Fredrik Wettermark.
Composite Design tillverkar inte bara fälgar utan även en lång rad produkter till olika branscher, allt ifrån bårar till sjukhus till broar och bilkarosser.

Annons:
Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår