Kulskyddet har här SDAB´s logga, men den kan bytas ut mot andra.

Uttjänta däck blir skydd för dragkrokar

Teknik

Svensk Däckåtervinning, SDAB, och företaget Ecorub har inlett ett samarbete där Ecorub ska tillverka 5 000 specialdesignade kulskydd till dragkrokar.

Skydden tillverkas i hybridmaterialet TPRR och råvaran utgörs av de däck som SDAB samlar in genom sina 5 000 samarbetspartners. Kulskydden kommer att erbjudas till bilägare via välsorterade handelsföretag och de första utleveranserna från Ecorub sker hösten 2019. Kulskyddet är tillverkat av ett elastiskt gummiliknande material som klämmer åt runt dragkrokens kula så att de inte faller av. Det är mycket långlivat och hållbart.

Svensk däckåtervinning har beställt 5 000 kulskydd till dragkrokar för att sprida bland sina partners. Det är däck- och bilverkstäder som är deras främsta samarbetspartners. Partnerföretagen erbjuds också att beställa kulskydd för att sälja till sina egna kunder. SDAB vill visa sina partners att det går att tillverka nya produkter av de däck som samlas in via gummiverkstäderna och att insamlingsarbetet faktiskt leder till ett hållbarare samhälle.

Ett annat mål med samarbetet är att uppmärksamma Sveriges fordonsägare på miljövärdet i att lämna sina utslitna däck för återvinning så att gummit kan användas till nya produkter.
- Vi skulle behöva mer än fyra jordklot om alla på jorden skulle nyttja resurser som vi gör i Sverige. En del av lösningen på denna ohållbara ekvation är att förlänga livslängden på redan uttagna material, bildäck till exempel. Ett personbilsdäck rullar ca 4,5 år innan det blir utslitet. För att inte ta ut mer resurser än jordklotet klarar av så behöver de uttjänta däcken fortsätta göra nytta i samhället i ytterligare ca 15 år. Tekniken finns redan, likaså nya användningsområden och efterfrågan ökar i takt med ett allt större miljömedvetande, säger Fredrik Ardefors, vd för SDAB, och fortsätter:- V
årt samarbete med Ecorub är ett första steg i rätt riktning, och vår ambition är att ta fler.

Annons:
Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår