10 000 ton gamla bildäck tas varje år om hand av Cementa i Skövde. Däcken är betydelsefulla vid produktionen av cement. De bidrar med energi till cementugnarna och de förser cementen med en del av det järn som behövs vid tillverkningen av cement.

"Vi kan klara däck upp till 18 tum här, men vill helst inte ha större än 17. Större däck innebär att hålet vi matar in däcken igenom blir för litet, så vi funderar på om och när vi ska bygga om intaget", säger Matilda Hoffstedt på Cementa i Skövde.

Förbränningen av däcken hjälper till att höja temperaturen än mer i cementugnen. Som varmast är den 1 500 grader.

Cementugnen är omättlig på gamla bildäck - men sväljer bara upp till 18 tum

Teknik

Vart tredje uttjänt bildäck i Sverige togs 2018 om hand av cementindustrin. Däcken ger energi till Cementas cementugnar i Skövde och Slite och ger ett värdefullt materialtillskott till själva cementen.

På Billingens sluttning i södra delen av Skövde ligger Cementafabriken, en av landets tre kvarvarande riktigt stora cementindustrier. Cementa AB, som sedan 20 år ägs av Heidelberg Cement Group, är landets enda tillverkare av cement, med fabriker i Slite, Skövde och Degerhamn. De två största fabrikerna, i Slite och Skövde, spelar också en betydande roll för omhändertagandet av uttjänta gummidäck.
– Varje år samlas det in över 90 000 ton uttjänta däck i Sverige. Vi på Cementa tog 2018 hand om en tredjedel utav dem, 10 000 ton i Skövde och 23 000 ton i Slite, berättar Matilda Hoffstedt, fabrikschef i Skövde.
Matilda förklarar att däcken är betydelsefulla här. De bidrar med energi till cementugnarna och de förser cementen med en del av det järn som behövs vid tillverkningen av cement (se faktaruta).

I Slite klipps däcken först sönder till ”chips” innan de matas in i cementugnen, i Skövde kan de tas om hand som de är, givet att fälgar och slangar separerats från däcken.
– Vi håller 800 grader i ugnen där däcken matas in och det är för lite för att fälgarna skulle hinna smältas ner i processen och slangarna måste sorteras bort därför att de kan trassla in sig i våra matningssystem och orsaka stopp där, säger Matilda Hoffstedt.

Ingen rök från ugnen

Förbränningen av däcken hjälper till att höja temperaturen än mer i cementugnen. Som varmast är den 1 500 grader. Det innebär att förbränningen blir fullständig. Den svarta rök som alla känner igen som någon gång satt fyr på ett bildäck lyser här med sin frånvaro. Dagens luftreningssystem är dessutom mycket effektiva, det är inte många partiklar som följer med avgaserna ut.

Stålinnehållet i däcken – från korden – är drygt en sjundedel av däckens vikt. Stålet är här en ren fördel, det kompletterar det järn som finns naturligt i kalken och som är en viktig ingrediens i cement.
– Hälften av gummit i däcken är naturgummi som minskar behovet av fossil energi i vår cementproduktion. Det är nödvändigt både för klimatet och miljön att prioritera återvinning och att våra industrier gör sig mindre beroende av nyutvunna råvaror. Vi vet en del om detta, vi har varit beroende av kol för att hålla ugnarna igång, och är fortfarande beroende av det, men den andelen har kunnat minskas avsevärt med däckens hjälp. Och i Norge gör vår koncern försök med koldioxidfällor för att ta hand om de koldioxidutsläpp som uppstår vid cementtillverkning, säger Matilda Hoffstedt.

Större däck en utmaning

Det var i mitten av 1990-talet som Cementa började elda med däck. Idén kom från utlandet och visade sig fungera bättre än förväntat.
– Vi testade i Slite genom att mata in däck ett efter ett och när vi såg att det gick bra beslöt företaget att investera i helautomatiska system för att mata ugnarna i Skövde med bildäck.
Just nu står fabriken i Skövde, där det alltså eldas hela däck, inför något av ett vägval. Det ökade intresset för SUV-ar har inneburit allt större däckdimensioner.
– Vi kan klara däck upp till 18 tum här, men vill helst inte ha större än 17. Större däck innebär att hålet vi matar in däcken igenom blir för litet, så vi funderar på om och när vi ska bygga om intaget. Matilda Hoffstedt berättar att det inte är utan en viss spänning som hon och hennes medarbetare följer utvecklingen av däckstorlekarna inom bilindustrin.

Ett miljöval

Från början var ekonomin den kanske viktigaste faktorn bakom dåvarande Cementas satsning på att elda däck. Idag är de ekonomiska fördelarna alltjämt betydande, men i takt med det ökade miljöengagemanget i samhället har hållbarhetsaspekterna kommit alltmer in i bilden.

– Däcken är ett bra alternativt bränsle, men inte det enda. Vi använder också en del industriavfall och annat och har ett program för att successivt öka vår användning av alternativa bränslen. Men det är förstås en övergång som kräver investeringar, konstaterar Matilda Hoffstedt.

Visste du det här om cement?
• Cement användes redan för 2 000 år sedan av romarna. De gjorde cement av släckt kalk, kiselsyra, aska, vulkanisk sand och tegelmjöl. Men tekniken glömdes bort efter romarrikets fall.
• År 1414 hittades en romersk skrift i ett schweiziskt kloster. Där beskrevs hur cement skulle tillverkas och cement blev återigen ett viktigt byggnadsmaterial.
• 1824 tog engelsmannen Joseph Aspdin patent på Portlandcement, döpt efter en halvö i England. Det är den sortens cement som tillverkas och används idag.
• Dagens cement tillverkas av finmalen kalksten som bränns till klinker i roterande ugnar. I kalkstenen finns, förutom kalcium, också kisel, järn och aluminium. Klinkerkulorna mals till pulver och blandas med sand för att öka kiselinnehållet.
• Det finns många olika typer av cement med skilda egenskaper. De två största användningsområdena för cement är betongtillverkning och tillverkning av murbruk.


Annons:
Annons:

Däck och väg: en relation byggd på friktion

Teknik

10 oktober 2022

Robotar som skiftar däck

Teknik

02 september 2022

Är OE-däcket alltid det bästa valet?

Teknik

31 augusti 2022

Däckdata öppnar dörrar för säkrare körning

Teknik

17 augusti 2022

Stor andel däckexplosioner på husvagnar

Teknik

23 juni 2022

Goodyear välkomnar en ny era inom mobilitet med luftfria däck

Teknik

16 juni 2022

Svensk Däckåtervinning sätter kolet i centrum

Teknik

08 juni 2022

Ett helt nytt material – bestående av återvunna däck

Teknik

27 april 2022

Så tillförlitliga är tidningarnas däcktester

Teknik

11 april 2022

Michelin visar vägen i ny ADAC-studie av däckpartiklar

Teknik

21 mars 2022

Sveriges däckåtervinning effektiviseras med smart app

Teknik

16 mars 2022

Elbilstrenden har störst inverkan på däckindustrin

Teknik

21 december 2021

Det här slarvar svenskarna med vid däckbytet

Teknik

17 december 2021

Uttjänta däck fyller en viktig funktion i cementindustrin

Teknik

09 november 2021

”TMA-skyddet räddade livet på min kollega”

Teknik

12 oktober 2021

Koenigseggs fälgar blir dina för en miljon

Teknik

18 december 2019

Uttjänta däck gör nytta på många håll

Teknik

04 december 2019

Laga fälgar kräver hantverksskicklighet

Teknik

12 november 2019

Gamla däck återanvänds av byggbranschen

Teknik

24 september 2019

Ut med luften - in med polyuretan

Teknik

04 september 2019

Överraskande resultat när tysta däck testades

Teknik

29 augusti 2019

Vem ska ersätta en trasig hjulbult?

Teknik

20 augusti 2019

Uttjänta däck blir skydd för dragkrokar

Teknik

15 maj 2019

6 000 fälgar lämnar fabriken varje dag

Teknik

23 april 2019

Därför sjunger sommardäcken på våren

Teknik

09 april 2019

Färsk undersökning: Slitna släpvagnsdäck hade bättre fäste än nya däck

Teknik

02 april 2019

Satsa på rätt hjultvätt - spara ryggen och miljön

Teknik

12 mars 2019

I Pirellis fabrik däckar aldrig robotarna

Teknik

04 mars 2019

Volvos däckexperter vill ha smarta däck

Teknik

18 december 2018

Återvinning av däck sparar på jordens resurser

Teknik

09 maj 2018

På fotbollsplaner kan uttjänta bildäck rulla vidare i många år

Teknik

04 maj 2018

Svenska Rallyt: Dubbat och klart långt före start

Teknik

27 mars 2018

Olika åsikter om omstridda året-runt-däck

Teknik

22 mars 2018

Michelins nya dubbdäck slår rekord

Teknik

09 mars 2018

"Utvecklingen av elbilar kommer sätta sin prägel på däckbranschen"

Teknik

12 februari 2018

"Våra däck med Ultra-Seal kan återvinnas precis som vanligt"

Teknik

12 februari 2018

Punkteringsvätskor i lastbilar väcker många frågor

Teknik

12 februari 2018

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår