"Friheten med att bara kunna öppna dörren och ha naturen precis utanför, det är helt magiskt."

Ett liv på vägen

Profilen

Mimmi Lappalainen och Andrej Hartikainen lever sedan 1,5 år tillbaka på Europas vägar tillsammans med deras hund och katt. I den hemmabyggda vanen upptäcker de miljöer och platser de aldrig skulle haft möjlighet att utforska om det inte hade varit för deras val av livsstil.

Idén till att bo i en van uppkom när Mimmi ville resa runt utomlands tillsammans med sin hund. Från början var tanken att bo i en husbil, innan hon hittade vanen som var till salu. Under våren 2019 tog hon sitt pick och pack och åkte runt med sin hund i Spanien i ett halvår. När hon kom tillbaka till Sverige under sommaren samma år träffade hon Andrej, som då inte var lika sugen på att säga upp allt för att leva ett liv på vägen.

– Jag hade ett fast jobb och boende och var bekväm med det. Jag hade inga planer på att byta ut det mot något som var så läskigt och otryggt, säger Andrej. 

Sommaren därpå tog de vanen och åkte under en månads tid på semester i norra Sverige. Efter den resan fick även Andrej mersmak för livet på vägen.

– När vi kom tillbaka efter att ha bott i vanen kände jag att det var livet jag ville leva. Det var så fritt och jag fick en sådan kick av det. Men det var i början inget självklart val från min sida, men efter att jag fick känna på hur det var blev jag övertygad, berättar Andrej. 

– Det var en sådan kontrast när vi kom tillbaka till lägenheten efter den semestern. Vi hade balkong i lägenheten, men man fick ändå känslan av att vara inlåst. När vi bor i bilen öppnar vi bara dörren och så är naturen precis utanför, säger Mimmi.

Vanen har de byggt själva, med hjälp av familj och vänner. Med solpaneler på taket är de aldrig beroende av el, och med en inbyggd minikamin har de möjlighet att både laga mat och värma upp bilen. Men det är inte enbart guld och gröna skogar, det kommer även en del utmaningar med att bo i en bil.  

– Det är ganska många utmaningar egentligen, men man vänjer sig att leva med dem. Vi är exempelvis väldigt väderberoende. Är det dåligt väder är vi ”fast” i bilen och eftersom det inte är ståhöjd blir man sittande. Det är även mycket planerande som kommer med att bo som vi gör. Tar till exempel dricksvattnet slut måste vi planera för var, när och hur vi ska fixa nytt, och kanske behöva strunta i att diska den dagen, säger Andrej.  

Men fördelarna är de överens om är betydligt fler och väger upp för de utmaningar som uppstår. 

– Friheten med att bara kunna öppna dörren och ha naturen precis utanför, det är helt magiskt. En stuga på en klippa i Spanien hade kostat en förmögenhet, men vi har möjlighet att bo så. Och att slippa vintern och kylan, det är förstås också en stor fördel, säger Mimmi och skrattar

Saknar ni något med ett fast hem?

– Nej, ingenting. Man märker efter ett tag att man egentligen inte behöver så mycket. Vi lever ett väldigt simpelt liv och trivs bra med det, säger Mimmi. 

När Däcksnack pratar med paret i slutet på april befinner de sig i södra Spanien, mellan Marbella och Malaga. Dessförinnan har de åkt runt på Kanarieöarna i tre månader. Hur länge de stannar på varje ställe varierar beroende på hur bra de trivs och hur bekvämt det är, men i snitt berättar de att de vanligtvis stannar 2–3 dygn på varje ställe.

– Vi tycker om att göra avstickare för att hitta unika platser, men det är inte alltid vägarna är i toppskick. Vi skulle åka till en plats i bergen på Teneriffa och vägen dit var hemsk. Det var så dåligt skick på vägen att vi ibland var riktigt rädda när vi körde. Dit kommer vi aldrig åka igen, så när vi väl kom dit passade vi på att stanna där lite längre, berättar Mimmi. 

Vad har ni för däck?

– Just nu kör vi på vanliga sommardäck just för att vi enbart har kört i sommarklimat, både i Sverige och Europa. Men däcken har gjort sin sista säsong nu, de behöver uppgraderas. Däcken vi har nu är inte heller så grova som vi skulle behöva ha. Vi tänker skaffa lite rejälare däck som är mer anpassade för att köra off-road, på grusvägar och småvägar. Vi tycker om att åka in i skogar, speciellt i Sverige, det går att hitta så många fina platser på det sättet, säger Andrej. 

Planerna framöver är att åka tillbaka till Sverige och njuta av den svenska sommaren innan de beger sig mot varmare breddgrader inför hösten igen. 

– På sikt har vi lite planer på att lämna Europa och försöka ta oss till Asien, men det är inget bestämt. Vi vill även besöka Island, det är ett mål vi har, säger Andrej. 

Vilket är det bästa stället ni har besökt?

– Det är svårt att välja ett, vi har besökt många vackra platser. Men en favorit är faktiskt norra Sverige på sommaren med alla skogar och bergssjöar, det är magiskt, avslutar Mimmi.

 

Namn: Mimmi Lappalainen och Andrej Hartikainen

Ålder: 35 och 36 år

Kommer från: Borås

Yrke: Influencers 

 

Vill du veta mer om Mimmi och Andrejs vanlife? Följ dem på deras sociala medier!

Instagram: @followmimmi

Youtube: Followmimmi

Annons:
Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår