– Jag älskar utmaningar och att se vad jag klarar av – både inom yrkeslivet och privat, säger Dennis Alexis.

Välmeriterade Dennis taggad för nya utmaningen

Profilen

Dennis Alexis älskar utmaningar – på sitt välfyllda cv har han bland annat varit distriktschef på Michelin och regionchef på Goodyear. Efter totalt 18 år inom däckbranschen tidigare tar han nu över efter Bernt Wahlberg på STRO – med uppdrag att både förvalta och vidareutveckla verksamheten på bästa sätt.

57-åringen – som är född och uppvuxen i Linköping – har en diger meritförteckning. Efter att ha pluggat teknisk linje i hemstaden på gymnasiet väntade militärtjänstgöring på K4 i Arvidsjaur som gruppbefäl.

Därefter satte karriären full fart – med tunga uppdrag som produktchef/specialist i frankeringsmaskiner på Carl Lamm, distriktschef på Michelin, fabrikschef på Fighter AB, lokal chef på DISAB, regionchef på Goodyear, regionchef på Lantmännen, försäljningsansvarig för Dal-Bo A/S och Key Account Manager på Clemondo AB.

– Jag älskar utmaningar och att se vad jag klarar av – både inom yrkeslivet och privat. Vid så gott som alla mina jobb har jag fått en förfrågan om att gå vidare. Sedan har jag också utbildat mig varefter – som bland annat på IHM Business School. Bland den bästa utbildningen jag fått var också på Michelin när jag började arbeta där. Det var väldigt höga krav och gällde att vara otroligt påläst för att komma vidare, berättar Dennis Alexis.

Han flyttade till Malmö 1991 och har haft det som bas sedan dess. 18 av åren har varit inom däckbranschen på Michelin och Goodyear.

– Däck kanske inte anses som det mest spännande man kan arbeta med (haha), men det är en fascinerande produkt och enormt komplex. Stål, textil och gummi ska blandas till en homogen och levande produkt. Allt handlar om att kompromissa för att uppfylla olika sorters krav – som säkerhet, livslängd, låg decibel och miljöaspekten. Utvecklingen går i en rasande fart och det är kostsamt att återvinna, då de olika ämnena måste separeras. Men utan däck skulle ju allt sluta att rulla och samhället fallera.

Tack vare all kunskap och erfarenhet inom branschen fick Dennis det hedersamma uppdraget att ta över efter Bernt Wahlberg och är verksamhetschef för STRO från och med den 1 februari.

– En ny, stor utmaning och ett jobb som passar mig väldigt bra. Jag har en stor bredd ända från små personbilsdäck upp till entreprenad och också däckåtervinning. Även om jag inte arbetat med däck hela tiden har jag hållit mig uppdaterad och STRO:s databok om alla världens däckdimensioner har varit som min bibel. Nu får jag vara med och ta fram nya fakta till den framöver, vilket jag ser fram emot.

Vad blir viktigast i din nya roll?

– Att skapa och hålla en bra kontakt med alla medlemmar i STRO, fordonstillverkarna och myndigheterna – framför allt Transportstyrelsen i respektive nordiskt land. Men också ETRTO, den europeiska motsvarigheten till STRO. Där och gentemot de internationella däcktillverkarna är det av högsta betydelse att lobba för de behov vi har på däck för de nordiska vägarna – inte minst vad gäller dubb och vinterdäck.

Han fortsätter:

– För mig gäller att förvalta allt det fina arbete som Bernt har gjort och föra det vidare på bästa sätt. Något som jag verkligen ser fram emot.

Vad utmärker dig som ledare?

– Att jag är driven, engagerad, en god lyssnare och duktig på att bygga upp förtroende och tillit till mina medarbetare. Jag är inte den som kör mitt eget race, utan involverar kollegorna och tar gärna emot deras synpunkter. Något som ofta får dem att växa. Jag ger alltid 110 procent, men det är viktigt med utrymme att ha roligt på jobbet också. 

Vilka ser du som de största utmaningarna inom däckbranschen?

– Det handlar om att hela tiden utveckla produkterna, så att det blir ännu bättre och säkrare – samtidigt som man tar ansvar för miljön. I början ska jag träffa alla sju däckmedlemsföretag i styrelsen och tillsammans ska vi bygga upp en plattform och målbild för STRO inför framtiden, säger Dennis Alexis.

Vill du läsa mer om Dennis företrädare Bernt Wahlberg, som går i pension den 28 februari? Klicka här!

 

Namn: Dennis Alexis.

Ålder: 57 år.

Familj: Fru och tre vuxna barn.

Bor: I en lägenhet i Malmö.

Intressen: Resor, idrott, mat och kultur. Älskar att upptäcka och uppleva nya saker. 

Började som verksamhetschef på STRO: 1 februari 2022.

Annons:
Annons:

Jessica Bäckman: ”Jag älskar att tävla och får adrenalin bakom ratten”

Profilen

01 mars 2023

De fixade fälgarna till Muskelmercan

Profilen

17 augusti 2022

Ett liv på vägen

Profilen

04 juli 2022

First Stop vill främja det lokala med frihet under ansvar

Profilen

21 juni 2022

”Vi måste fortsätta tänka utanför boxen för att möta konsumenten”

Profilen

09 maj 2022

Veronica Roth – en nyckelspelare i Sveriges nya återvinningsorganisation

Profilen

09 maj 2022

”Det jag tycker är kul är att vinna, och det är det jag försöker göra”

Profilen

30 mars 2022

Heta stolen med Hankooks Hans Strandberg

Profilen

14 mars 2022

”Jag är så nära min dröm jag kan komma”

Profilen

02 mars 2022

Bernt pensionerar sig – efter 44 år i däckens tjänst

Profilen

15 februari 2022

”Good years are ahead”

Profilen

19 januari 2022

"Jag vill skapa en mer jämställd däckbransch"

Profilen

04 januari 2022

Med bärgning i blodet

Profilen

08 december 2021

Leif Tufvesson tar bilbyggande till superhjältenivå

Profilen

27 oktober 2021

”Vi har satt lastbilschaufförerna på kartan"

Profilen

18 juni 2021

David Boman, ny vd för Pirelli Tyre Nordic: ”Det måste bli enklare att välja rätt däck”

Profilen

01 april 2021

Rolf har gjort 100 säsonger i däckbranschen

Profilen

04 december 2019

”Däckverkstäder behöver vara del av ett större sammanhang”

Profilen

11 september 2019

”Vi ligger i framkant inom tysta däck”

Profilen

03 juni 2019

”Vi måste ta bättre betalt för däckhotellen”

Profilen

15 maj 2019

”Det behövs fler experter i däckbranschen”

Profilen

24 februari 2019

Mikaela Åhlin-Kottulinsky: ”Bra däck ger mig körglädje”

Profilen

17 februari 2019

Tina Thörner: ”Bra däck är den bästa livförsäkringen du kan ha”

Profilen

03 oktober 2018

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår