"Mitt mål med 2022 var att ta min första seger vilket jag gjorde redan i första deltävlingen och efter det har det varit seger efter seger", säger Jessica Bäckman.

Jessica Bäckman: ”Jag älskar att tävla och får adrenalin bakom ratten”

Profilen

25-åriga Jessica Bäckman från Boden har kammat hem medalj efter medalj de senaste åren. Här berättar hon om hur hon började med racing, om vinnarmentaliteten och om planerna inför 2023.

Jessica började att köra gokart redan som åttaåring. Motorintresset har alltid har funnits i familjen och hon är uppvuxen med att stå i publiken och heja på sin morbror som tävlar i rally. 

– Vi har ett stort motorintresse både i familjen och släkten. Pappa har varit mekaniker i dragracing och min morbror tävlar i rally. Jag har varit på hans tävlingar sedan jag var liten, så intresset för motorsport har alltid funnits där. 

Efter att Jessicas mamma anmält henne till en gokartskola i närheten växte intresset för motorsport starkare.

– Mamma anmälde mig och min bror till gokartskolan och efter det var jag helt fast. Jag älskadeadrenalinet jag fick av att köra fort. 

Efter tolv år på gokartbanan ville Jessica prova på något nytt. Valet föll på rallycross, men efter ett år insåg hon att det inte riktigt var hennes grej.

– Rallycross är väldigt stort här uppe i Boden där jag bor, så jag testade om det var något för mig. Det var väldigt kul men det är lite annorlunda att köra på hälften grus och hälften asfalt när man är van vid att bara köra på asfalt. 

Samma år som Jessica körde rallycross gjorde hon ett inhopp i Gokart-SM som hon vann, och första pris var att få testa på att köra en racingbil på Mantorp Park. 

– Det var då jag insåg att racing är det som passar min körstil bäst och det jag tycker är allra roligast. Nu har jag kört sedan 2018 och tycker fortfarande att det är lika roligt. 

Första året inom racing var det mycket nytt. Trots det lyckades Jessica ta hem sin första pallplats på Brands Hatch i England, redan efter någon tävling. 

– Det var mycket som var nytt i början, men det gick ändå hyfsat bra första året. Jag har utvecklats väldigt mycket sedan dess, nu står jag på pallen nästan varje race. I år har jag tagit ett väldigt stort steg som förare och det känns som att jag har hittat min körstil och mitt sätt att tävla på.

Silver i ADAC TCR Germany 2022

ADAC TCR Germany är en av de tuffaste TCR-serierna i världen med förare från flera länder runtom i Europa. I oktober var det säsongsfinal i Hockenheimring i Tyskland där Jessica kammade hem en silvermedalj. 

– Mitt mål med 2022 var att ta min första seger vilket jag gjorde redan i första deltävlingen och efter det har det varit seger efter seger. Det har varit en del motgångar också med diverse tekniska problem som har stoppat mig, men trots det tog jag silver, vilket jag är väldigt nöjd och glad över. Det känns som att mycket lossnade för mig det här året, 2022 var ett väldigt bra år.

Sedan Jessica började tävla har hon föredragit att tävla internationellt snarare än att tävla i Sverige. Hon tycker det är roligare att köra på större banor med fler bilar och med en större publik på läktarna. 

– Det är självklart roligt att tävla i Sverige också, men det är något speciellt med att tävla utomlands. Motorsport är väldigt stort i Tyskland och det kan vara upp mot trettiotusen i publiken, vilket är rätt speciellt bara det. Sedan är det större banor med fler bilar utomlands.

Blir du nervös med så mycket publik?

– Nej, jag blir nog mer taggad av det. Det känns väldigt smickrande när det kan komma fram personer efteråt och be om autograf eller vill ta bild. Det är lite svårt att förstå ibland att folk är så engagerade och kan så mycket om mig, men det är väldigt roligt. Jag får en confidence boost av det, haha! Och eftersom det knappt har varit någon publik under pandemiåren så känns det extra kul med en stor publik nu. 

Det är inte bara inom motorsporten som Jessica sätter upp mål för sig själv. Hon berättar att hon drivs och motiveras av personliga målsättningar. 

– Jag har alltid varit en vinnarskalle som tycker om att tävla, och har jag ingen att tävla mot så tävlar jag mot mig själv. När jag inte sitter bakom ratten tycker jag om att träna på gym där jag också sätter upp mål. Det kan jag göra genom att slå mitt rekordbästa eller anmäla mig till ett lopp. Jag sprang tjejmilen för ett tag sedan och det gör träningen roligare när man har en morot.

– När jag gick i skolan satte jag också upp mål för mig själv. Lyckades jag klara skolan bra så fick jag köra mer gokart. Jag tycker om att ha saker att se fram emot.

Vad tycker du mest om med att vara racerförare?

– Jag har alltid tyckt om fart och älskar adrenalinet jag får när jag sitter bakom ratten. Det bästa är att jag får göra det jag tycker är roligast, att tävla. 

– Något annat med motorsport som jag uppskattar är att man kan tävla med både män och kvinnor. Det är nästan den enda sporten förutom ridning som man kan tävla mot killarna på samma villkor.

Vad är viktigt för dig när du väljer däck?

– Bra däck är väldigt viktigt. Ett bra däck ska hålla så länge som möjligt men jag tycker samtidigt om när däcken är lite sköra för då får oftast mina konkurrenter kämpa lite mer, haha. Många killar kör ganska aggressivt medan jag kör lite mjukare. Det gör att jag håller däcken vid liv längre och lyckas vara snabb i slutet, vilket är en fördel.  

Vad är dina planer och mål för 2023?

– Min dröm är att en dag kunna leva på racingen och fokusera helt på det. Planerna för 2023 är inte helt klara än. Jag hoppas kunna köra DTM-serien i Tyskland, det hade varit häftigt. Sedan vill jag såklart vinna ett mästerskap nu när jag har varit så nära.

 

Namn: Jessica Bäckman

Ålder: 25 

Bor: Boden

Något du inte visste om mig: Tidigare spelat handboll, älskar katter, har fågelfobi, jobbar som marknadskoordinator vid sidan av racinge

Favoriträtt: Italienskt 

Annons:
Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår