Jimmy Lemheden och hans fru Elena arbetar båda på Däckcenter i Vellinge, Jimmy som vd och Elena inom ekonomi och kundmottagning.

Jätteverkstaden i Vellinge: ”Är man stor måste man vara snäll”

Företagaren

Däckcenter i Vellinge tillhör en unik skara däckverkstäder i Sverige med förvaring för över 25 000 hjul. Med en total verkstadsyta på cirka 4 000 kvadratmeter och ett brett erbjudande som täcker allt från skottkärra till entreprenad är verkstaden bland de största i landet. Men storleken till trots ligger fokus på att skapa en enkel och familjär miljö.

– För oss är det viktigt att skapa en personlig atmosfär där kunden känner sig sedd. Alla får en kaffe och ett hej innan de slår sig ned, även när vi har högt tryck. Så har det alltid varit, säger Jimmy Lemheden, vd och ägare av Däckcenter i Vellinge.

Jimmy Lemheden har alltid haft ett stort motorintresse. Som ung drömde han om att lacka bilar. Att han hamnade på Däckcenter i Vellinge för 15 år sedan var dock en ren tillfällighet.

– Min far var verkstadskund och gick in till den dåvarande ägaren Thomas Magnusson och frågade om de behövde extrapersonal. Jag är bonnapåg och i branschen blir man automatiskt väldigt eftertraktad när man har vuxit upp med bondementaliteten. Det är ett annat sätt att leva, där man alltid är igång. Jag fick jobbet direkt och blev fast anställd kort därpå, säger Jimmy.

Jimmy blev snabbt ett uppskattat tillskott. Tio år efter sitt intåg på verkstaden erbjöds han att ta över företaget. Ägarskiftet skedde sedan succesivt under en femårsperiod, då Jimmy årligen tog över 20 procent av aktierna. 

– De tidigare ägarna Leif och Thomas Magnusson tog över företaget efter sin far Roland, som var med och grundade bolaget år 1970. Leif och Thomas finns fortfarande kvar i företaget och kommer in och jobbar under säsong. De har lärt mig allt jag kan om att driva däckverkstad och min ambition kommer alltid vara att driva företaget i Magnussons familjära anda, säger Jimmy.

Av de 51 år som företaget existerat lyfter Jimmy fram 1999 som det allra viktigaste. Då infördes nämligen lagen om vinterdäck för personbilar. Alla svenska bilägare var tvungna att skaffa dubbla uppsättningar däck och Däckcenter i Vellinge var snabba med att erbjuda däckhotell till sina kunder.

– Att förvara sina däck hos sin lokala däckverkstad mellan skiftena sparade både tid och ansträngning. Vårt däckhotell växte oerhört snabbt. Den första säsongen hade vi plats för 3 200 däck och innan säsongen var slut hade antalet förvaringar fördubblats. Vi byggde snabbt ut och trodde att det skulle räcka, men med åren har behovet aldrig slutat att växa. Så fort vi får chansen övertar vi nya lokaler. Den senaste utökningen, på 1 600 hjul, gjordes i mars tidigare i år, säger Jimmy.

Årets företagare i Vellinge

I våras utsågs Jimmy och Däckcenter till Årets företagare i Vellinge. Utmärkelsen motiverades med att ägarbytet skett på ett okomplicerat och tryggt sätt, under en period då företaget har hanterat en ökad konkurrens och gjort värdeskapande insatser som lett till en stabil ökning i omsättning och en plattform att utvecklas från. I motiveringen stod bland annat:

”Som en följd av kloka beslut och en förmåga att balansera det fundament som företaget skapat under 50 år i branschen med nya ambitioner för tillväxt, har förändringarna på Däckcenter i Vellinge skett lika smidigt och naturligt som ett däckskifte.”

Jimmy Lemheden berättar att han är ödmjuk inför priset och glad att verkstadens arbete uppmärksammas.

– Däckcenter har byggt upp ett oslagbart koncept. Smidigheten gör oss efterfrågade bland kunder. Vi har inte annonserat på flera år, men växer ändå. Det ser jag som ett tecken på nöjda kunder, säger han och fortsätter:

– En av våra grundpelare är att det ska vara enkelt att komma hit. Vi har drop-in på fem lyftar för att kunderna ska kunna svänga förbi när som helst. Vill de hellre boka tid har vi två lyftar för det.

Däckcenter i Vellinge består idag av en huvudbyggnad på 1 000 kvm och två hyrda verkstäder på 1 000 och 2 000 kvm.  

– Däckhotellet tar mycket plats. Sedan har vi bilmekaniker också, som servar och reparerar alla bilmärken. Vi försöker att hjälpa alla vi kan på den sidan också. Är man stor måste man vara snäll, skrattar Jimmy.  

Ytterligare en stor del av verkstadens erbjudande är tung trafik. De täcker ett område som sträcker sig över hela Vellinge och en bit in i Malmö, Trelleborg och Svedala.

– Det tunga segmentet är viktigt för oss. Vi har tre servicebilar för punktering längs med väg och på traktorer, säger Jimmy.

Tomteverkstad

Under högsäsong är Däckcenter i Vellinge en riktig tomteverkstad, med kapacitet för 280 bilar om dagen. Den fasta personalstyrkan på 17 personer stärks då upp med tio extraanställda. Jimmy berättar att han jobbar från cirka 07.15 till 17.30, utan pauser och lunch, under dessa perioder.

– Under skiftessäsong är det stressigt hur man än bär sig åt. När det är dags att köra så kör jag tills jag är färdig, säger han och tillägger:

– Jag har personligen aldrig tyckt att pauser har varit viktigt, men jag är noga med att de anställda har rätt till rast och fika.

Arbetsstyrkan på verkstaden består nästan enbart av män. Det kvinnliga bidraget står Jimmys fru Elena för. Hon arbetar med ekonomi och kundmottagning och är en viktig kugge i maskineriet.

– Elena är väldigt delaktig i bolaget. Hennes syn på saker och ting är viktig för att vi ska få ett breddat perspektiv. På ett personligt plan är det smidigt för oss att jobba tillsammans eftersom vi har tre små barn och kan hjälpas åt att balansera jobb och fritid, säger Jimmy.

Vilken fråga tycker du är extra viktig att driva i däckbranschen?

– Jag tycker att det borde läggas mer kraft på att få bort oseriösa däckverkstäder. Konkurrens blir skev när vissa får ha öppet nästan hela tiden och inte sköter personalkostnaderna på rätt sätt. Myndigheterna borde undersöka de här frågorna mer frekvent tycker jag.

Vad tycker du är det bästa med däckbranschen?

– Det är svårt att svara på rent generellt, men hos oss i Vellinge är kundkontakten och den familjära andan det allra bästa. Fastän vi har många kunder försöker vi att komma ihåg så många som möjligt och följa upp samtal vi har haft med dem under tidigare besök.

Har du hunnit landa i din relativt nya roll som ensam ägare av verkstaden ännu och hur känns det i så fall?

– Det har jag absolut. Skiftet har pågått länge och känns mer rätt än någonsin. Jag har klättrat lite hela tiden sedan jag kom in i företaget och nu är det skönt att kunna fatta egna beslut, avslutar Jimmy Lemheden.

Fakta

Ägare: Jimmy Lemheden

Storlek: 4 000 kvadratmeter

Däck i förvaring: 25 000

Antal anställda: 17 ordinarie, cirka 10 extra under säsong

Grundat år: 1970

Motto: ”Det löser sig”

Annons:

Värmdö Gummiservice reparerar OTR-däck i världsklass

Företagaren

24 april 2023

Däckia i Kiruna: ”Vi finns där entreprenörerna finns”

Företagaren

14 februari 2023

”Hade inte vi satsat hade någon annan aktör gjort det”

Företagaren

19 december 2022

Vd-jubileum och logistiksatsning på OCL Brorssons: ”Vi välkomnar utmaningar”

Företagaren

03 november 2022

Euromaster Nyköping testade drive thru i våras: ”Jag tror det här är framtiden”

Företagaren

26 oktober 2022

Tunga däck i Norrlands gruvor

Företagaren

14 september 2022

Verkstaden i semesterparadiset

Företagaren

04 juli 2022

CityDäck köptes upp av biljätten Bilia: ”De vill växa och det vill vi också”

Företagaren

11 april 2022

Blodsband på verkstaden i norr

Företagaren

12 februari 2021

Från skrotbilar och plåtskjul till största verkstaden i stan

Företagaren

08 januari 2021

I Strängnäs sitter framgången i detaljerna

Företagaren

02 december 2020

Med klara mål ska hon lyfta verksamheten

Företagaren

18 november 2019

”Det vi inte vet om fälgar är inte värt att veta”

Företagaren

11 september 2019

”Regummering blir förstavalet för många”

Företagaren

10 juni 2019

Det våras för regummerade däck

Företagaren

21 maj 2019

Hos Platinum Cars kan hjulen kosta mer än hela din bil

Företagaren

07 maj 2019

Däck365 vill leva i harmoni med traditionella däckbranschen

Företagaren

09 april 2019

Allt kurvor pekar uppåt för Värmdö Gummiservice

Företagaren

02 april 2019

Vulkningen en succé för gummiverkstan

Företagaren

02 april 2019

”Våga sälj en premiumfälg till ett premiumdäck”

Företagaren

24 februari 2019

Däckdoktorn har allt fler däck incheckade på hotellet

Företagaren

05 april 2018

Framgångssagan startade i en biosalong

Företagaren

12 februari 2018

"Fanns många förutfattade meningar
i början"

Företagaren

12 februari 2018

Flytt gav lyft för Jimmys däckverkstad

Företagaren

12 februari 2018

Anlagd brand totalförstörde Däckia i Falkenberg

Företagaren

12 februari 2018

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår