2007 grundade Mohammad Eljardali ME Bil & Däck i Västervik.

Från skrotbilar och plåtskjul till största verkstaden i stan

Företagaren

Allt fler däckverkstäder påbörjar resan mot att bli kombinerade däck- och bilverkstäder. Det är något som Mohammad Eljardali, ägare av ME Bil & Däck i Västervik, har tagit fasta på. Och det visade sig vara ett framgångsrecept.

2004 hyrde Mohammad Eljardali marken där verkstaden ME Bil och Däck idag ligger beläget. Då gjorde han i ordning gamla skrothögar som han sedan sålde. Tre år senare startade han ME Bil och Däck, i ett plåtskjul han byggt från väggarna av ett kostall. Det var några kalla första år i plåtskjulet, men dessa är idag ett minne blott. Sedan dess har Mohammad byggt ut verkstaden ytterligare tre gånger, och det finns planer på ännu en utbyggnad.  

– Att jag fick ett intresse för däck har jag min syster att tacka för. Hon träffade en kille i Skåne som drev en liknande verksamhet som min. Han tipsade mig om att börja med däck. Själv tyckte jag att jag inte hade tillräckligt med kunskap, men han sa åt mig att prova. Så jag provade och det gick väldigt bra, så pass bra att vi redan året efter byggde ut, berättar Mohammad Eljardali och fortsätter:

– Det fortsatte gå bra och jag fick många kontakter i branschen. Jag köpte cirka 1 500 däck från en däckleverantör, sedan rullade det på och 2012 byggde vi ut ytterligare en gång och sedan igen 2016. Och det skulle inte skada med en utbyggnad till. Idag tror jag att vi är det företag i Västervik som har störst andel däck, det är vad vi får höra och vi ligger på 1 500 däckuppsättningar i vårt däckhotell. Vi samarbetar även med några utav Sveriges största däckleverantörer och jobbar med kvalitetsprodukter.

ME Bil och Däck är en traditionell däckverkstad, men erbjuder utöver allt som har med däck att göra, även bilservice, rekond och hjulinställning. Något Mohammad menar är viktigt i dagens däckvärld och som företaget tjänat många nya kunder och ett gott rykte på.

– Det kommer bara bli viktigare och viktigare för däckverkstäder att satsa på ett bredare utbud. Det är svårt för renodlade däckverkstäder som enbart jobbar med personbilar, att gå runt idag tyvärr. Det måste finnas fler ben att stå på och det föll sig ganska naturligt att vi skulle kombinera däck med bilservice eftersom jag sysslat med det så pass länge, säger Mohammad och fortsätter:

– Jag tror att kunden känner sig trygg i att veta att det går att köra bilen till en specifik verkstad, som kan fixa det mesta. Då blir ett större utbud viktigt. Vi har märkt av detta intresse och har fått många nya kunder på grund av det. Sedan har jag haft turen att hitta duktiga och lojala medarbetare.

När det kommer till att driva en däck- och bilverkstad menar Mohammad att service och tillgänglighet är två faktorer som inte går att kompromissa med.

– Ett gott rykte tar blod, svett och tårar att bygga upp, men det kan raseras på nolltid. Våra ledord är därför hög service, bra priser och tillgänglighet. Tillgängligheten är något vi är kända för här i Västervik. Sitter jag på en middag en lördagskväll när en kund ringer och har fått punktering har jag inte hjärta att låta personen stå där, utan vi löser det. Den lokala marknaden är jätteviktig för oss, det är här vår verksamhet finns och det är här vi ska satsa. Gör vi ett bra jobb så får vi också behålla våra kunder, säger han.

Ett annat resultat av valet av att satsa på en komplett verkstad är samarbetet med Västerviksföretaget Inzile som tillverkar eldrivna arbetsfordon. Samarbetet startade under senvåren 2020.

– Vi är väldigt stolta över vårt samarbete med dem. Deras vision ligger väldigt rätt i tiden. Det är ett spännande jobb och vi är väldigt stolta över att få vara med i processen av en helt ny bil. Detta är dessutom något som kommer att lyfta vårt företag ännu mer.

Att vissa perioder är stressigare än andra i en däckverkstad råder det inga tvivel om. Inför skiftestider dubblar därför Mohammad styrkan, från fem till tio personer. Inom loppet av en månad skiftar de däck på närmare 2 500 bilar. 

– Det är stressigt men på något sätt vänjer man sig och det gäller att göra det bästa av situationen. Det går att lösa och ha kul samtidigt, men då gäller det att planera in i det sista och att alla vet vad de ska göra. Fungerar lagspelet bra känner man inte av stressen, men det gäller att få till ett bra flöde, något jag tycker vi har lyckats med.

Under 2020 drabbades många branscher och företag hårt till följd av Corona. Men ME Bil och Däck stod fortsatt starka under pandemin.

– Vi har inte påverkats speciellt mycket av Corona. Vi hade en liten dipp men inget märkbart. Det var bilservicen som gick ner ett tag men den kom snabbt tillbaka, och däck måste ju alla byta ändå, pandemi eller ej. Vi har därför inte behövt permittera någon, något vi är tacksamma för.

– Och vad som gäller framöver så kommer vi inte stanna upp. Vi har köpt tomten här bredvid som är på 2 600 kvadratmeter och har som sagt planer på att bygga ut. Får vi platsbrist bygger vi, så har vi alltid jobbat och det kommer vi fortsätta med, avslutar Mohammad.

Fakta ME Bil och Däck

Antal anställda: Fem personer

Grundat: År 2007

Ägare: Mohammad Eljardali

Det här får oss att sticka ut som verkstad: ”Hög service”

Det bästa med vår verkstad är: ”Här är ingenting omöjligt”

Annons:
Annons:

Tunga däck i Norrlands gruvor

Företagaren

14 september 2022

Verkstaden i semesterparadiset

Företagaren

04 juli 2022

CityDäck köptes upp av biljätten Bilia: ”De vill växa och det vill vi också”

Företagaren

11 april 2022

Jätteverkstaden i Vellinge: ”Är man stor måste man vara snäll”

Företagaren

15 september 2021

Blodsband på verkstaden i norr

Företagaren

12 februari 2021

I Strängnäs sitter framgången i detaljerna

Företagaren

02 december 2020

Med klara mål ska hon lyfta verksamheten

Företagaren

18 november 2019

”Det vi inte vet om fälgar är inte värt att veta”

Företagaren

11 september 2019

”Regummering blir förstavalet för många”

Företagaren

10 juni 2019

Det våras för regummerade däck

Företagaren

21 maj 2019

Hos Platinum Cars kan hjulen kosta mer än hela din bil

Företagaren

07 maj 2019

Däck365 vill leva i harmoni med traditionella däckbranschen

Företagaren

09 april 2019

Allt kurvor pekar uppåt för Värmdö Gummiservice

Företagaren

02 april 2019

Vulkningen en succé för gummiverkstan

Företagaren

02 april 2019

”Våga sälj en premiumfälg till ett premiumdäck”

Företagaren

24 februari 2019

Däckdoktorn har allt fler däck incheckade på hotellet

Företagaren

05 april 2018

Framgångssagan startade i en biosalong

Företagaren

12 februari 2018

"Fanns många förutfattade meningar
i början"

Företagaren

12 februari 2018

Flytt gav lyft för Jimmys däckverkstad

Företagaren

12 februari 2018

Anlagd brand totalförstörde Däckia i Falkenberg

Företagaren

12 februari 2018

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår