Däckdoktorn i Järfälla har 1 400 hjuluppsättningar incheckade på däckhotellet.

Jocke Pettersson har drivit företaget sedan 2011 och stortrivs på jobbet.

Däckdoktorn har allt fler däck incheckade på hotellet

Företagaren

Jocke Pettersson började som åkare, fortsatte med att sälja reservdelar till bilar och slutade som doktor. Närmare bestämt Däckdoktor. Nu driver han Däckdoktorn i Järfälla och han trivs bättre än någonsin.

TEXT OCH FOTO HENRIK NYGÅRD

Däckdoktorn, som är medlemmar i Däckia, har fyra liftar, tre helårsanställda och 1 400 hjuluppsättningar incheckade på sitt däckhotell. Det är just hotellverksamheten som ger doktor Pettersson och hans företag  merparten av intäkterna.  Efterfrågan på  förvaring verkar aldrig minska och nu  överväger Jocke Pettersson att utöka hotellverksamheten med ytterligare cirka 150 platser.
– Hotellverksamheten ska betala lönen för mig och mina heltidsanställda samt hyran för lokalen. Intäkterna från verkstaden och försäljningen av däck får ses som en bonus.

Att Jocke Pettersson blev däckdoktor var faktiskt lite av en tillfällighet. Från 1992 och fram till 2004 drev han ett åkeri med några taxibilar och skåpbilar. Därefter startade han och en kompanjon företaget Sundbybergs Bildelar. 2010 sålde han sin andel i det företaget och såg sig om efter en ny verksamhet.
– Jag fick ögonen på Däckdoktorn, som redan fanns i Järfälla, men i andra lokaler än i dag. Jag gick på magkänslan och köpte i april 2011 företaget. Det har jag aldrig ångrat.
Det mest händelserika året hittills var 2016. I början av året flyttade företaget till de nuvarande lokalerna och utökade verksamheten rejält, framför allt möjligheterna till däckförvaring. Och i november det året kom den minnesvärda snöstormen med flera decimeters snö i Stockholm på bara några timmar.
– Då skiftade vi 100-120 bilar per dag. Det slet hårt på grabbarna. Jag vet faktiskt flera stycken branschkollegor som blev sjuka under den hösten. Det året var påfrestande för oss alla.

Ungefär en tredjedel av däckhotellskunderna är tjänstebilar, varav merparten kommer via Däckia. I kundregistret finns också ett antal företag med 30-40 bilar. Jocke tycker att det finns stora fördelar med att vara medlemmar i Däckia.
– Dom leasingbilar som vi får via Däckias avtal genererar intäkter inte bara från däckhotellet utan även från verkstaden och däckförsäljningen. Däckia är ett bra varumärke att ha i ryggen. Om jag vill kan jag även få hjälp med marknadsföring men där gör vi mycket själva.
Den största utmaningen för Jocke och hans företag är att hitta extrapersonal till säsongsbytena på hösten och våren. Däckia har hjälpt till en hel del men Däckdoktorn har också anlitat bemanningsföretag i närområdet. Under högsäsong är det omkring tio personer som jobbar i verkstaden.

En annan utmaning, som ju också gäller Däckverkstäderna i stort, är att möta konkurrensen från näthandeln. Idag köper ett ökande antal kunder sina däck själva via webbshopar. Samtidigt tar de för givet att de ska få samma service och samma pris av verkstäderna som de kunder som har köpt sina däck hos verkstaden.
– Jag hade exempelvis en kund som köpte sina däck på nätet hösten 2017, men däcken var från 2014. Ganska snart gick ett däck sönder och han fick handla ett nytt av mig. Han kommer köpa sina däck från oss i fortsättningen.
Däckdoktorn tar också ett högre pris för montering av internet-däck, alltså kunder som kommer med egna däck.
– Dessa kunder har inte någon prioritet när vi kommer i säsong. Jag måste såklart i första hand hjälpa mina egna kunder, dom som handlar däck här och använder vårt däckhotell.

Däremot upplever Däckdoktorn inte någon direkt konkurrens från de däckskiftare som håller till på stormarknadernas parkeringsplatser.
– Vårt företag ligger i ett industriområde och har huvudsakligen fasta kunder. Jag har inget emot konkurrensen från dessa företag, så länge de är seriösa, jobbar efter samma spelregler och gör rätt för sig.
– Men däremot skulle vi alla behöva höja priserna så att vi som bransch kan förbättra våra marginaler och tjäna mer pengar.

Efter sju år i däckbranschen stortrivs Jocke på jobbet. – Vi har det roligt tillsammans på jobbet. Samtidigt kommer hela tiden nya produkter och teknikutvecklingen går ständigt framåt så jag lär bli kvar i branschen. 

DÄCKDOKTORN I JÄRFÄLLA
- Startades 2011.
- Medlemmar i Däckia.
- Tre årsanställda på heltid, inklusive ägaren Jocke Pettersson.
- Fyra liftar och fyra maskiner från Continova, som kan användas från två håll.
- Jocke äger 70 procent av företaget och en utomstående investerare resterande 30 procent.
- Omsätter ca 7 miljoner kronor och siktar mot tio procents vinstmarginal.
- Plats för ca 1 400 kunder i däckhotellet men ska sannolikt bygga ut med ytterligare 150 platser. 

Annons:
Annons:

Vd-jubileum och logistiksatsning på OCL Brorssons: ”Vi välkomnar utmaningar”

Företagaren

03 november 2022

Euromaster Nyköping testade drive thru i våras: ”Jag tror det här är framtiden”

Företagaren

26 oktober 2022

Tunga däck i Norrlands gruvor

Företagaren

14 september 2022

Verkstaden i semesterparadiset

Företagaren

04 juli 2022

CityDäck köptes upp av biljätten Bilia: ”De vill växa och det vill vi också”

Företagaren

11 april 2022

Jätteverkstaden i Vellinge: ”Är man stor måste man vara snäll”

Företagaren

15 september 2021

Blodsband på verkstaden i norr

Företagaren

12 februari 2021

Från skrotbilar och plåtskjul till största verkstaden i stan

Företagaren

08 januari 2021

I Strängnäs sitter framgången i detaljerna

Företagaren

02 december 2020

Med klara mål ska hon lyfta verksamheten

Företagaren

18 november 2019

”Det vi inte vet om fälgar är inte värt att veta”

Företagaren

11 september 2019

”Regummering blir förstavalet för många”

Företagaren

10 juni 2019

Det våras för regummerade däck

Företagaren

21 maj 2019

Hos Platinum Cars kan hjulen kosta mer än hela din bil

Företagaren

07 maj 2019

Däck365 vill leva i harmoni med traditionella däckbranschen

Företagaren

09 april 2019

Allt kurvor pekar uppåt för Värmdö Gummiservice

Företagaren

02 april 2019

Vulkningen en succé för gummiverkstan

Företagaren

02 april 2019

”Våga sälj en premiumfälg till ett premiumdäck”

Företagaren

24 februari 2019

Framgångssagan startade i en biosalong

Företagaren

12 februari 2018

"Fanns många förutfattade meningar
i början"

Företagaren

12 februari 2018

Flytt gav lyft för Jimmys däckverkstad

Företagaren

12 februari 2018

Anlagd brand totalförstörde Däckia i Falkenberg

Företagaren

12 februari 2018

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår