Bästa väninnorna Kicki och Maria Järviken driver ett eget företag tillsammans inom säkerhets- och stylingprodukter till lastbilar och bussar.

Styling av lastbilshjul betyder mycket för helhetsintrycket. Bilden visar två hjul varav ett har fälginsats monterad.

”Det vi inte vet om fälgar är inte värt att veta”

Företagaren

När Maria och Kicki Järviken åker ut på lastbilsmässor sticker de ut. Dels för att det är två kvinnor som driver ett företag i en så starkt mansdominerad bransch och dels för deras kunskap om hjultillbehör – där har de få övermän.

Maria och Kicki är inte bara bästa väninnor, de driver också ett företag ihop. Safe Wheel håller till i en industrilokal i Huskvarna. Här finns lagerlokal, en liten utställningsyta och ett kontorsutrymme som Maria och Kicki delar på.
– Vi är en grossist inom nytto-, säkerhets- och stylingprodukter för hjul till tyngre fordon. Kunderna är framförallt lastbilsverkstäder och däckverkstäder som arbetar med tunga fordon. 

Började med en plastring

Historien om Safe Wheel började redan 1996 då företaget startades av Marias far Arne Eriksson tillsammans med två norrländska lastbilsåkare.
– Pappa läste i tidningen om de här båda åkarna som hade uppmärksammat problemet med att muttrarna till hjulen lossnade. Det berodde på att muttrarna påverkades av väderomslag från varmt till kallt väder och vice versa. De hade uppfunnit en plastring som fixerade muttrarna. De båda killarna visste dock inte hur de skulle gå vidare med sin hjulsäkring.

Det visste däremot Arne som med sina erfarenheter från företagsamhet inom däckbranschen hade kontakterna och kunskapen kring hur de skulle patentsöka och kommersialisera uppfinningen. Han tog kontakt med uppfinnarna och tillsammans startade de företaget Safe Wheel.
Arne behövde någon som kunde hjälpa till med försäljning och distribution i det nystartade bolaget.
– Eftersom jag vuxit upp med däck- och fälgbranschen så var det här ingenting nytt för mig, säger Maria som hoppade på tåget.

Centreringsring

De båda åkarna från Norrland hängde med som delägare i ett par år innan de hoppade av eftersom de ville hålla på med annat. Maria och hennes far fortsatte och kom på att det fanns behov av andra säkerhetsprodukter och de tog själva fram centreringsringen. Det är en liten plastring som man trär på hjulbultarna för att slippa glapp mellan bult och fälg och därmed undvika obalans samt minimera risken för bultbrott.

– En liknade produkt fanns i stål. Vi tillverkade vår i plast, vilket gjorde den mer följbar än stålvarianten. Vi sålde patent och verktyg för Safe Wheel-ringen och centreringsringen för sex år sedan. Anledningen var att vi insåg att produkten hade en stor marknad, men vi var för små för att utveckla den. Vi valde hellre småskaligheten som grossist än att själva dra igång en världsomspännande försäljning, säger Maria. 

Förändrar synintrycket

Ställningstagandet berodde också på att Safe Wheel under resans gång hade adderat utbudet till att även omfatta muttrar och stylingprodukter.
– De flesta lastbilsåkerier vill att deras lastbilar ska sticka ut eftersom de är deras varumärke. Fälginsats och fälgringar kan förändra hela synintrycket av bilen. Intresset för styling har ökat och när vi är ute på mässor har vi många besökare i vår monter, säger Maria och berättar om hur de kom in på stylingprodukter.

Arne Eriksson hade tidigare varit vd för Tunaverken i Eskilstuna som tillverkade lastbilsfälgar i lättmetall. 2008 började Safe Wheel marknadsföra och sälja Tunafälgen på den svenska marknaden, tillverkningen hade då flyttats från Sverige till Bahrain.
2013 lades produktionen av Tuna Wheel ned men då var Safe Wheel redan etablerade inom stylingprodukter för bussar och lastbilar.
I dag utgörs stylingsegmentet av fälgar, fälginsatser, fälgringar, mutterkåpor och navkåpor. Området hjulsäkerhet innefattar hjulmuttersäkerhetsringar för att låsa muttrarna på fälgen, mutterskydd, hjulmutterlås och en indikator för hjulmuttrar som visar om någon mutter håller på att lossna.

Samma personkemi

Arne drog sig tillbaka för några år sedan, även om han fortfarande figurerar lite i bakgrunden. Det var i samband med detta som Maria fick en allt tyngre arbetsbelastning och kände att de behövdes en till i firman.
– Men vem? Det skulle vara någon som var beredd att jobba med både försäljning, administration, distribution och allt annat som måste göras i ett litet företag. Personkemin var viktig eftersom vi bara skulle vara två personer.
Maria ställde frågan till Kicki, bästa väninnan.
– Hon var den enda som jag kände hade en personkemi som stämde överens med min.
Kicki arbetade då som trafikskollärare och hade dessförinnan varit försäljare av vitvaror. Efter en kort funderare tackade hon ja och det ångrar hon inte.
– Vi fungerar superbra ihop och har verkligen kul på jobbet.

Mycket produktutveckling

Kicki satte sig snabbt in i produktsortimentet och pratar i dag med stor inlevelse och kunskap om produkterna de säljer.
Och det handlar inte bara om att marknadsföra och sälja sortimentet. Båda damerna är i allra högsta grad involverade i produktutveckling och att modifiera befintliga produkter.
– Fälgar, fälginsatser, fälgringar och kåpor finns i dag i ett flertal olika dimensioner och utförande beroende på fordon och var produkten ska sitta, säger Kicki och Maria fortsätter:
– Vi måste vi hela tiden ha örat mot marken och ha koll på vilka nya dimensioner som är på gång. Utifrån dessa förändringar tar vi fram ritningar som blir till prototyp innan vår tillverkare börjar produktionen. 

Buss- och lastbilsbranschen är en föränderlig värld och fälgar är ett större område än man kan ana.
– Tack vare att vi är specialiserade inom en smal nisch hänger vi med och kan snabbt anpassa oss efter vad marknaden efterfrågar. Det vi inte vet inom vårt område är inte värt att veta!

Finns det nya marknader för era produkter?

– Vi har märkt en efterfrågan på stylingprodukter till husbilar. Där är det 16-tumsfälgar som gäller, så små dimensioner hade vi inte arbetat med tidigare. Men nu har vi tagit fram produkter som passar till de ledande chassitillverkarna i det segmentet.

Eftersom ni verkar i en så mansdominerad bransch, möts ni av fördomar?

– Nej, faktiskt inte. Det tror vi beror på att vi kan våra produkter väldigt väl och är duktiga på det vi gör. Vore vi inte, då skulle vi inte klara oss. Så enkelt är det.

FAKTA Safe Wheel AB
Grundat:
1996.
Huvudkontor: Huskvarna.
Verksamhet: Grossist inom säkerhets- och stylingprodukter för lastbilar, släpvagnar, trailers och bussar.
Omsättning: Strax över tio miljoner kronor.
Drivs av: Maria Järviken, 52, och Kicki Järviken, 55.

Annons:
Annons:

Euromaster Nyköping testade drive thru i våras: ”Jag tror det här är framtiden”

Företagaren

26 oktober 2022

Tunga däck i Norrlands gruvor

Företagaren

14 september 2022

Verkstaden i semesterparadiset

Företagaren

04 juli 2022

CityDäck köptes upp av biljätten Bilia: ”De vill växa och det vill vi också”

Företagaren

11 april 2022

Jätteverkstaden i Vellinge: ”Är man stor måste man vara snäll”

Företagaren

15 september 2021

Blodsband på verkstaden i norr

Företagaren

12 februari 2021

Från skrotbilar och plåtskjul till största verkstaden i stan

Företagaren

08 januari 2021

I Strängnäs sitter framgången i detaljerna

Företagaren

02 december 2020

Med klara mål ska hon lyfta verksamheten

Företagaren

18 november 2019

”Regummering blir förstavalet för många”

Företagaren

10 juni 2019

Det våras för regummerade däck

Företagaren

21 maj 2019

Hos Platinum Cars kan hjulen kosta mer än hela din bil

Företagaren

07 maj 2019

Däck365 vill leva i harmoni med traditionella däckbranschen

Företagaren

09 april 2019

Allt kurvor pekar uppåt för Värmdö Gummiservice

Företagaren

02 april 2019

Vulkningen en succé för gummiverkstan

Företagaren

02 april 2019

”Våga sälj en premiumfälg till ett premiumdäck”

Företagaren

24 februari 2019

Däckdoktorn har allt fler däck incheckade på hotellet

Företagaren

05 april 2018

Framgångssagan startade i en biosalong

Företagaren

12 februari 2018

"Fanns många förutfattade meningar
i början"

Företagaren

12 februari 2018

Flytt gav lyft för Jimmys däckverkstad

Företagaren

12 februari 2018

Anlagd brand totalförstörde Däckia i Falkenberg

Företagaren

12 februari 2018

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår