Jack Thelin, Mats Tegelström och Emil Bågling visar upp några av de slitbanor som används vid regummering i Ringtread-maskinen.

Den runda slitbanan spänns ut med stålarmar och träs på stommen. När maskinen med lasermätning konstaterat att den hamnat mitt på stommen släpps trycket och slitbanan tajtas åt kring stommen.

Det våras för regummerade däck

Företagaren

Antal regummeringsföretag i Sverige var som flest närmare 50 stycken. Idag är färre än tio kvar. Men mycket talar för att regummeringsbranschen står inför en ny vår. DäckDebatt har besökt Däcknor i Strömsund, som regummerar med den nya skarvlösa tekniken Ringtread.

Det finns flera samverkande faktorer som gör att regummeringsföretagen vädrar morgonluft just nu. En viktig faktor är de nya EU-tullarna på kinesiska däck, en annan den nya vinterdäckslagen för tunga fordon som införs i sommar. Till det kommer också att hållbarhet och miljömedvetenhet är på de flestas läppar. Att använda en däckstomme två eller tre gånger istället för att kassera den efter bara en användning tycker nog de flesta är vettigt.

I Strömsund i norra Jämtland, glesbygd men geografiskt mitt i Sverige, har Däcknor regummerat däck i 75 år. Det hela började 1944 då Jonas Ollander startade AB Ollanders Vulk och däckverkstad. Nuvarande vd:n Magnus Elverum driver företaget tillsammans med sin far Kjell-Åke, som är ägare.

Ändå fram till för drygt ett år sedan regummerade företaget med den traditionella tekniken, där slitbanan är tillverkad genom att vulkas platt och sedan läggs på däckstommen med en skarv. Men på den stora mässan Tyre Cologne i tyska Köln för två år sedan fick de upp ögonen för den nya regummeringstekniken Ringtread från det italienska företaget Marangoni. Med Ringtread förvulkas slitbanan i en ring utan någon skarv. Man använder samma teknik som vid tillverkning av ett nytt däck, med den skillnaden att slitbanan istället vulkas på en stålstomme.

Ökad efterfrågan

Däcknor beslöt sig för att satsa på tekniken och investerade i en regummeringsmaskin från Marangoni. Det visade sig bli ett lyckokast. Idag regummeras hela åtta av tio däck med den nya tekniken. Efterfrågan ökar hela tiden och i fabriken i Strömsund ska nu olika ombyggnader göras för att öka kapaciteten från dagens 25 000 däck per år. Bland annat investeras i en ny vulkugn och en produktionslina byggs ut.

Tillväxten har framför allt skett i södra Sverige och med den nya vinterdäckslagen som blir aktuell till nästa vinter så lär efterfrågan öka ytterligare. Och överlag kommer sannolikt många av dem som tidigare köpt kinesiska däck istället välja regummering – om de inte köper nya däck.

Enligt Magnus Elverum så finns det flera tydliga fördelar med att regummera utan skarv. Rundheten av däcket ökar och risken för obalans minskar. När man regummerar med skarv blir det nämligen ofrånkomligen lite mer gummi just vid skarven, enligt Magnus och Däcknor.
Marangonis egna undersökningar visar att friktionen mot vägbanan blir mindre i ett däck som är regummerat utan skarv. Det leder till minskad bränsleförbrukning och även till minskat slitage där däcket håller längre.
- Rullmotståndet blir i snitt fem procent lägre, vilket betyder reella bränslebesparingar för åkerierna, säger Magnus Elverum.

Stommar av hög kvalitet

Däcknor köper in stommar av hög kvalitet som tillverkats av premiumtillverkare. Om stommen passerar nålsögat i inspektionen går den in i produktionen där den första åtgärden är att kratsa bort och slipa slitbanan så att ca 1 mm återstår till stålbältet. Därefter läggs en solution på som gör att det nya mellanlagret av gummi ska fästa bättre och så att stålet inte ska oxidera.

Sedan är det dags att åka in i Ringtread-maskinen. Tekniken är enkel. Den runda slitbanan spänns ut med stålarmar och träs på stommen. När maskinen med lasermätning konstaterat att den hamnat mitt på stommen släpps trycket och slitbanan tajtas åt kring stommen.

Det mest tidsödande steget i produktionen kommer sedan och är förstås själva vulkningen, där däcken under tryck vulkas i några timmar i 120 cirka grader. De sista stegen i produktionen är att däcksidorna målas och att samtliga däck trycktestas för leverans.

Ringtread-däck är något dyrare än traditionellt regummerade däck, men Magnus Elverum och hans säljare tycker ändå att det är enklare att sälja Ringtread-däcken.
- Det är en ny produkt och det finns som sagt tydliga argument för åkerierna att välja den.

Flertal olika däckmönster

Det finns både sommar- och vinterdäck från Ringtread och ett flertal däckmönster för olika användningsområden, från rena landsvägsdäck till däck för exempelvis timmerbilar och lastbilar som rullar på byggarbetsplatser. Än så länge säljer Däcknor flest vinterdäck.

Även om Magnus Elverum förstås talar i egen sak så tycker han att däckbranschen kan bli bättre på hållbarhetsfrågor.
- En stomme från en premiumtillverkare kan regummeras två till tre gånger. Om du gör det så sluter du så att säga cirkeln och miljömässigt har du tagit igen det som det kostar att ta fram stommen.

Regummerade däck omfattas än så länge inte av EU-reglerna om däckmärkning. Men tidigare i vår aviserades att det kommer att ändras inom en snar framtid. Än så länge har Marangoni ett eget system för däckets prestanda och optimala användningsområden.
- Att det inte finns någon EU-märkning gör det svårare att sälja dessa däck i exempelvis kommunala upphandlingar. Därför är det välkommet om reglerna ändras så att ECE 109-testning införs.

Magnus Elverum konstaterar att regummeringsbranschen länge kämpat i motvind. Att det bara finns färre än tio företag kvar i Sverige är kanske det främsta beviset på det, även om den totala produktionsvolymen är ungefär den samma eftersom de som fortfarande tillverkar har ökat sina volymer.
Men nu håller marknaden på att förändras. Och det går snabbt.
- Branschen är på väg tillbaka och med tanke på vilken vikt miljöfrågorna har i samhället så tror jag att regummeringen framöver kommer ha en rejäl påverkan på marknaden.

Fakta Däcknor
2018 var tillväxten hela 30 procent och omsättningen drygt 100 miljoner kronor.
Sammanlagt jobbar ett 30-tal personer i företaget.
Har egna verkstäder i Strömsund, Östersund, Härnösand och Jönköping. I Jönköping finns också ett mellanlager.
Däcknor har sex lastbilar som transporterar däck över hela landet.
Ringtread-slitbanorna tillverkas i Marangonis fabrik i Hamburg.
I Däcknors fabrik i Strömsund tillverkas ca 100 däck per dag.
Företaget är också ensam leverantör i Sverige av Falkens lastbilsdäck.

Annons:

Värmdö Gummiservice reparerar OTR-däck i världsklass

Företagaren

24 april 2023

Däckia i Kiruna: ”Vi finns där entreprenörerna finns”

Företagaren

14 februari 2023

”Hade inte vi satsat hade någon annan aktör gjort det”

Företagaren

19 december 2022

Vd-jubileum och logistiksatsning på OCL Brorssons: ”Vi välkomnar utmaningar”

Företagaren

03 november 2022

Euromaster Nyköping testade drive thru i våras: ”Jag tror det här är framtiden”

Företagaren

26 oktober 2022

Tunga däck i Norrlands gruvor

Företagaren

14 september 2022

Verkstaden i semesterparadiset

Företagaren

04 juli 2022

CityDäck köptes upp av biljätten Bilia: ”De vill växa och det vill vi också”

Företagaren

11 april 2022

Jätteverkstaden i Vellinge: ”Är man stor måste man vara snäll”

Företagaren

15 september 2021

Blodsband på verkstaden i norr

Företagaren

12 februari 2021

Från skrotbilar och plåtskjul till största verkstaden i stan

Företagaren

08 januari 2021

I Strängnäs sitter framgången i detaljerna

Företagaren

02 december 2020

Med klara mål ska hon lyfta verksamheten

Företagaren

18 november 2019

”Det vi inte vet om fälgar är inte värt att veta”

Företagaren

11 september 2019

”Regummering blir förstavalet för många”

Företagaren

10 juni 2019

Hos Platinum Cars kan hjulen kosta mer än hela din bil

Företagaren

07 maj 2019

Däck365 vill leva i harmoni med traditionella däckbranschen

Företagaren

09 april 2019

Allt kurvor pekar uppåt för Värmdö Gummiservice

Företagaren

02 april 2019

Vulkningen en succé för gummiverkstan

Företagaren

02 april 2019

”Våga sälj en premiumfälg till ett premiumdäck”

Företagaren

24 februari 2019

Däckdoktorn har allt fler däck incheckade på hotellet

Företagaren

05 april 2018

Framgångssagan startade i en biosalong

Företagaren

12 februari 2018

"Fanns många förutfattade meningar
i början"

Företagaren

12 februari 2018

Flytt gav lyft för Jimmys däckverkstad

Företagaren

12 februari 2018

Anlagd brand totalförstörde Däckia i Falkenberg

Företagaren

12 februari 2018

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår